Svijet

ORBAN: Mađarska će ublažavati ograničenja nakon još milijun cijepljenih

Piše: PolitikaPlus

Mađarska može početi prvu fazu ublažavanja ograničenja koronavirusa nakon što se cijepi dodatnih milijun građana, rekao je u petak premijer Viktor Orban.

"Postoje dobri izgledi da ćemo imati ljeto bez mjera ograničenja", rekao je Orban za javni radio, dodajući da su se bolnice uspjele nositi s rekordnim valom zaraza.

Dnevni broj zaraženih koronavirusom u petak premašio je 10.000, dosegnuvši novi rekord od 10.759, objavila je vlada na svojoj web stranici s informacijama o covidu-19.

Premašen je i dnevni rekord broja umrlih, koji sada iznosi 213 u srednjoeuropskoj zemlji od 10 milijuna. Cijepljenja se nastavljaju i cijepljeno je dosad gotovo 1,5 milijun ljudi dok vlada nastoji obuzdati pandemiju i ponovno otvoriti gospodarstvo.

Orban želi postići da se imunizira što više ljudi, kako bi se ponovno otvorilo i pokrenulo gospodarstvo, koje je prošle godine palo za 5,1 posto.

Do sada je cijepljeno oko 1,5 milijun Mađara, a rekao je kako bi se ograničenja mogla početi ublažavati kad se taj broj popne na 2,5 milijuna, odnosno četvrtinu stanovništva.

Orban je ponovio svoju potporu mađarskom korištenju kineskih i ruskih cjepiva, koje je kao prva zemlja Europske unije odobrila i primijenila.

Također je rekao da će se njegova nacionalistička stranka Fidesz udružiti sa strankama sličnih svjetonazora u Italiji i Poljskoj kako bi reorganizirale europsku desničarsku politiku.

Uskoro će se sastati s Matteom Salvinijem, koji je na čelu talijanske desničarske stranke Lige, i poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim i "zajedno ćemo planirati budućnost", kazao je.

Fidesz je u četvrtak formalno obavijestio Europsku pučku stranku (EPP), glavnu konzervativnu skupinu u Europskom parlamentu, o napuštanju tog bloka.

Orban je rekao da se Fidesz zadnjih godina politički udaljio od EPP-a o pitanjima koja uključuju porez i rješavanje pandemije koronavirusa.

Orban, koji se suočava s izborima 2022. godine, spreman je za najteži izazov svoje desetljetne vladavine, jer će se na izborima natjecati s ujedinjenom oporbom, koja je s njim izjednačena.

Premijer se zadnjih godina okrenuo sve tvrđoj retorici, zagovarajući "etničku homogenost", oponašajući poljsku anti-LGBT politiku zakonskim promjenama i koristeći oštar jezik protiv mađarske romske manjine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PANDEMIJA, MAĐARSKA