Svijet

KORONAVIRUS: Brazil dosegao rekordnih 100 tisuća novooboljelih dnevno, rastu pritisci na Bolsonara

Piše: PolitikaPlus/Hina

Brazil je u četvrtak zabilježio rekordnih 100.158 novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, priopćilo je brazilsko ministarstvo zdravstva, uslijed eksplozije epidemije i posljedičnog jačanja pritisaka na predsjednika Jaira Bolsonara.

Rekordni podaci, povrh 2.777 novih umrlih od posljedica covida-19, zabilježeni su dan nakon što je Brazil premašio brojku od 300 tisuća ukupnog broja umrlih u pandemiji, što je najveći broj žrtava te bolesti u svijetu, iza Sjedinjenih Država.

Snažan rast broja oboljelih u Brazilu rezultat je kombinacije sporog procjepljivanja, nepostojanja koordinacije na nacionalnoj razini i zarazne lokalne varijante virusa.

Sve je više onih koji Bolsonaru predbacuju pogrešno postupanje u odgovoru na pandemiju. Njegovi pokušaji da sabotira uvođenje karantena, pokazivanje prezira prema nošenju maski, te neprekidno izazivanje sumnje u cjepiva, naišli su na oštre kritike.

Bolsonaro je također suočen sa sve većim pritiscima za smjenom ministra vanjskih poslova Ernesta Arauja zbog pogreški u načinu na koji je ta zemlja odgovorila na covid-krizu. Predsjednik Senata Rodrigo Pachec u četvrtak je kazao da se brazilska vanjska politika mora poboljšati, dodavši kako Bolsonaro mora odlučiti hoće li smijeniti Arauja.

Predsjednikov bliski saveznik i ideološki istomišljenik, Araujo se našao na meti kritika zbog pokušaja diskreditiranja kineskog cjepiva i neuspjeha da zemlji osigura cjepivo iz američkih zaliha.

Ekstremno desni predsjednik Bolsonaro, koji je prošle godine dovodio u pitanje "utrku" za kupnju cjepiva, obećao je ubrzati brazilski program procjepljivanja, najavivši cilj od milijun doza cjepiva dnevno, u usporedbi s oko 350 tisuća dnevno tijekom prošloga tjedna.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

koronavirus, brazil