Hrvatska

Dugovi bolnica: Medika od danas obustavlja isporuku lijekova bolnicama

Piše: PolitikaPlus/Hina

Veledrogerija Medika od danas obustavlja isporuku lijekova i medicinskog materijala svim bolnicama zbog duga od 2,1 milijardu kuna, potvrdio je u utorak predsjednik Uprave Medike Jasminko Herceg.

"Dug prema našoj veledrogeriji narastao je na više od dvije milijarde kuna. U ovom kvartalu isporučili smo robu u vrijednosti od oko milijardu kuna, a platili su nam najviše sto milijuna kuna", rekao je Herceg Hini.

Stoga su, kaže, odlučili da neće isporučivati lijekove bolnicama koje ne poštuje zakonske rokove plaćanja od 60 dana, a to je 98 posto bolnica u Hrvatskoj.

Iz Vlade nema odgovora, vladajući ne nude nikakvo rješenje, ističe Herceg.

"Da bi se problem mogao početi rješavati trebao je biti sastanak jučer da bi platili sutra. Ministar zdravstva Vili Beroš ne javlja se na telefon već nas upućuje na premijera Andrej Plenkovića i ministra financija Zdravka Marića", rekao je.

Koordinacija veledrogerija, Udruga ljekarnika i Udruga proizvođača lijekova pri HUP-u upozorili su prošle srijede da bi zbog 6,5 milijardi kuna duga bolnica za isporučene lijekove i prestanka HZZO-ova plaćanja dugova ljekarnama opskrba lijekovima mogla biti ograničena.

Dug je od prosinca do kraja veljače narastao za više od 900 milijuna kuna te je dostigao četiri posto državnog proračuna.

Predstavnici veledrogerija, ljekarnika i proizvođača lijekova također upozoravaju da je 20 posto bolnica od početka godine potpuno prestalo plaćati lijekove.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bolnice, ljekovi