Zagreb

FILM: Filmovi Luisa Garcíe Berlange u kinu Tuškanac od 12. do 14. travnja

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kino Tuškanac prikazat će od 12. do 14. travnja pet filmova španjolskog redatelja i scenarista Luisa Garcíe Berlange snimljenih u razdoblju od 1953.-1963. u kojima autor na satiričan način prikazao tadašnje španjolsko društvo.

Filmovi se prikazuju u povodu 100. obljetnice autorova rođenja u suradnji sa španjolskim veleposlanstvom.

U ponedjeljak, 12. travnja prikazat će se drama "Krvnik" (1963.), ovjenčana nagradom FIPRESCI u Veneciji, djelo je u kojem je Berlanga pokazao izraziti dar za crnohumorno propitkivanje tabua vezanih uz smrt.

Berlangov prvi samostalno režiran dugometažni igrani film "Dobrodošli, Mr. Marshall" (1953.), koji je napisao u suradnji s Juanom Antoniom Bardemom na programu je u utorak, 13. travnja.

Kako ističu iz Kina Tuškanac, ta satirična komedija, nagrađena u Cannesu, predstavljala je simbol buđenja španjolske kinematografije iz letargije u koju je zapala tijekom diktature Francisca Franca.

Istoga dana bit će prikazana satirična komedija "Calabuch" (1956.) nagrađena u Veneciji koja obrađuje sličnu tematiku. Riječ je o altruističnoj priči punoj ekscentričnih i pomaknutih likova koja na šarmantan, humoran i optimističan način slavi malog čovjeka, njegov svakodnevni život i općeljudske vrijednosti poput ljubavi, prijateljstva, tolerancije i skladnog suživota, dodaje se u priopćenju.

U srijedu 14. travnja publika može pogledati filmove "Plácido" (1961.) i  "Svakog četvrtka čudo" (1957.).

"Plácido" je satirična humorna drama, za koju su autora nadahnule kampanje koje je ohrabrivao i poticao Francov režim, a kojima se nastojao stvoriti privid solidarnosti među različitim društvenim klasama.

U satiričnoj komediji s elementima fantastike "Svakog četvrtka čudo" Berlanga je nastojao kroz humorni i satirički prosede prikazati katoličanstvo u Španjolskoj pod Francovom diktaturom.

Film je, dodaju iz kina, postao metom cenzora, no "riječ je o inteligentno koncipiranom, zabavnom, duhovitom i sugestivno režiranom djelu u kojem ni cenzura nije uspjela otupiti satiričke žalce na račun crkvene produkcije čudesa u komercijalne svrhe".

Cijena ulaznice je 25 kuna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kino, film