Hrvatska

Plenković odbacio oporbene teze da Hrvatska "prosi" u EU: Ne prosimo mi, nego se zauzimamo da Hrvatska ulovi korak sa zemljama koje su u Uniji duže od nas

"Izborili smo se za velika sredstva, jer mislimo da nam trebaju, bit će korisna i vama i hrvatskim građanima“

Piše: PolitikaPlus

Premijer Andrej Plenković pozvao je u srijedu u saborskoj raspravi na "što je moguće širi konsenzus" o Nacionalnom planu oporavka i otpornosti do 2026., dokumentu koji sadrži projekte ukupno vrijedne više od 49 milijardi kuna.

"Ovo je generacijska prilika oko koje, ako možemo, trebamo stvoriti  što je moguće širi konsenzus", odgovorio je na opasku Marka Pavića (HDZ) da se čini kao da je oporbi žao da smo "izvukli" tolika sredstva.

"Možda malo i glume da im je žao", rekao je premijer, te odbacio oporbene teze da Hrvatska "prosi" u EU.  

"Ne prosimo mi, nego se zauzimamo da Hrvatska ulovi korak sa zemljama koje su u Uniji duže od nas, da budemo učinkovitiji i brži nego smo bili u vrijeme kad je SDP bio na vlasti“, odgovorio je SDP-ovim zastupnicima.

Činjenicu da je Hrvatska, uz Grčku, dobila najviše sredstava po glavi stanovnika, Siniša Hajdaš Dončič (SDP) pripisao je našem siromaštvu. U šest godina vaše vlasti, Hrvatska je postala ono što je Kosovo bilo u bivšoj Jugoslaviji, predbacio je premijeru kojem je zamjerio i način na koji je počeo svoj istup u Saboru.

Podsjeća me na neka vremena gdje naprijed stoji faraon, iza njega svećenici, pa narod, i onda zove pobočnika da pokaže dokument, izjavio je zastupnik, očito misleći na premijerov poziv savjetniku Saviću da pokaže cjelovit NPOO.

"Izborili smo se za velika sredstva, jer mislimo da nam trebaju, bit će korisna i vama i hrvatskim građanima“, uzvratio mu je Plenković, pa ga 'bocnuo' da je poznat kao veliki prorok.

Vaše su prognoze prepoznate, svi Vas zovu da ih savjetujete, nema takvog polstera ni u SAD-u, uzvratio mu je premijer, podsjetivši ga da je lani prognozirao da ćemo zbog pandemije imati 400 tisuća novih nezaposlenih.

Biti u hladu i kritizirati Vladu

Snažno smo stali iza hrvatskog gospodarstva, unatoč koronakrizi, 31. ožujka ove godine imali smo više osiguranika, nego istog dana prošle godine, rekao je Josipu Boriću (HDZ) koji kaže da oporba funkcionira po načelu 'najbolje je biti u hladu i kritizirati Vladu'.

Akademik Željko Reiner (HDZ) dodaje kako oporba "očito nema što konkretno doprinijeti, da se njeno razmišljanje svelo na dvije mantre: nismo dobili cjelovit dokument, novac će biti korišten za 'neke činovnike', ne za privatni sektor".

Na kraju će sva sredstva posredno ili neposredno završiti u privatnom sektoru, istaknuo je premijer.

Odgovarajući na 50-ak zastupničkih replika, što se pretvorilo u 'mini aktualac', Plenković je opetovao kako je cijepljenje nužno za završetak zdravstvene krize, te kako je Hrvatska naručila 8, 7 milijuna doza cjepiva od različitih kompanija.

Sve što smo mogli, naručili smo, kazao je i naglasio da EU nije mogla znati da će biti ovoliko problema s isporukom i reputacijskim problemima oko nekih cjepiva.

Hrvoja Zekanovića (HS) takav odgovor nije zadovoljio. Niste izustili kritiku na račun EU, ne vidim zašto niste rekli da je EU zakazala, da se u koronakrizi pokazala izuzetno "šuplja", cjepiva nema, to je propust prije svega EU, ustrajao je zastupnik.

Ministri Beroš i Marić danas su na sastanku s veledrogerijama, naći će rješenja s kojima će svi biti zadovoljni, odgovorio je na opasku Stijepe Bartulice (DP) kako u NPOO nije vidio ni jednu reformu za zdravstvo.

 Na zamjerku Domagoja Hajdukovića (SDP) da zastupnici, umjesto o cjelovitom NPOO, raspravljaju o njegovu sažetku i to pet do 12, premijer je ponovio kako Vlada taj dokument "teoretski" nije ni trebala donijeti u Sabor. Dokument smo kvalitetno pripremili i objasnili, konzultirali socijalne partnere, prošao je saborske odbore, rekao je SDP-ovu zastupniku.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković, sabor