Mojbiz

NOVO ZADUŽENJE: Zbog koronadodatka, povrata poreza i povišica plaća deficit pet posto

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zbog koronadodatka, povrata poreza mladima i povišica plaća deficit će biti pet posto, a država će se morati dodatno zaduživati, srećom povoljno.

Osim umirovljenika, kojima će država krajem ovog mjeseca isplatiti 600 milijuna kuna jednokratnog dodatka na mirovinu, predizborni dobitnici bit će i građani koji čekaju povrat preplaćenog poreza na dohodak iz 2020. godine.

I njima će novac početi stizati već u svibnju, a malo tko može reći da to nije još jedno predizborno dodvoravanje vladajuće ekipe, ovog puta mlađoj skupini glasača. Povrat poreza inače se isplaćivao u kolovozu, a lani je iznimno kao socijalna mjera isplata pomaknuta na lipanj, dok bi ove godine prvi novac trebao stići već u svibnju.

Očekuje se da će država građanima vratiti gotovo dvije milijarde kuna. Te bi isplate trebale teći iz lokalnih proračuna jer je porez na dohodak njihov prihod, a prvi put znatne bi povrate trebali dobiti deseci tisuća zaposlenih u dobi do 30 godina.

Zaposleni u dobi do 25 godina dobit će natrag sav uplaćeni porez na dohodak i prirez, dok će osobe između 25 i 30 godina država razveseliti povratom polovice naplaćenog poreza. Računa se da će se mladima vratiti oko 700 milijuna kuna, dok bi ostale skupine poreznih obveznika trebale dobiti više od milijarde kuna.

Lokalne jedinice već su izašle sa zahtjevom da im država odobri pozajmicu u visini povrata poreza kako ne bi ostale bez redovnih prihoda za tekuće troškove.

Posebno su pogođeni gradovi na moru koji imaju osjetan pad prihoda, Dubrovnik je primjerice lani bio na polovici prihoda iz 2019. godine. Prema tome, isplate će biti na vrijeme jedino ako država uskoči s pozajmicom.

Nije ni čudno što je ministar financija Zdravko Marić prvi put ovaj tjedan kazao da će ‘ deficit nažalost biti veći od ranije planiranih 2,9 posto. Kako sada stvari stoje, mogao bi biti i oko pet posto, što nas znatno udaljava od kriterija za brzo uvođenje eura.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

proračun, zaduženje, novac