Svijet

INADIJA: New Delhi se zatvara na šest dana zbog rekordnog porasta zaraza

Piše: PolitikaPlus

Indijska prijestolnica New Delhi zatvara se u ponedjeljak navečer na šest dana zbog rekordnog porasta zaraženih koronavirusom i kolapsa zdravstvenog sustava. 

U indijskim bolnicama nedostaje kreveta, kisika i ključnih lijekova, a ukupan broj zaraza prešao je 15 milijuna. Samo Sjedinjene Države imaju više zaraženih.

U New Delhiju, gradu s više od 20 milijuna stanovnika, dostupno je manje od stotinu kreveta na intenzivnoj njezi, rekao je u nedjelju glavni ministar Arving Kejriwal. 

Indijska prijestolnica zatvara se u ponedjeljak navečer na šest dana. 

Indija je u ponedjeljak potvrdila rekordnih 273.810 novih zaraza. Umrlo je 1619 ljudi, najviše do sada u jednom danu, a ukupno 178.769. 

Jačaju kritike na odgovor vlade premijera Narendre Modija na drugi val pandemije koronavirusa u Indiji nakon što su vjerska okupljanja i izborne skupove posjetile tisuće ljudi. 

Politički čelnici, uključujući ministra unutarnjih poslova Amita Shaha, trebali bi održati nove skupove u ponedjeljak. 

Oporbeni čelnik u Kongresu Rahul Gandhi, koji je također organizirao izborne skupove proteklih tjedana, najavio je u nedjelju da obustavlja sve svoje javne skupove u Zapadnom Bengalu, saveznoj državi koja je u središtu izbora. 

Hong Kong je u nedjelju navečer priopćio da će azijsko financijsko središte obustaviti letove iz Indije, Pakistana i Filipina od utorka na dva tjedna zbog uvezenih zaraza. 

Indija je do ponedjeljka primijenila gotovo 123,9 milijuna doza cjepiva, najviše u svijetu iza SAD-a i Kine, ali malo u odnosu na broj stanovnika - oko 1,4 milijarde.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KORONAVIRUS, INDIJA