Hrvatska

Plenković o Berošu opozivu: Oporba je već izgubila 11 inicijativa, bit će i 12, neće uspjeti i gotovo

Svi ste se rugali da korone nema. Rugali ste se 28.1. a na kraju se svi time bavimo godinu i pol. Ima li još nešto? Kako vi mene secirate, to je čudo...

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na sastanku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u Topuskom, u dijelu koji se odnosi na otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije. Nakon sastanka odgovarao je na pitanaj novinara, među ostalim i o poziciji ministra Beroša te najavama oporbe da će pokrenuti njegov opoziv.

Na pitanje hoće li stati uz ministra Beroša ukoliko oporba pokrene zahtjev za opoziv, Plenković je rekao da hoće.

Bit će ovo 12. inicijativa, neće uspjeti i gotovo. Bila je rasprava na Odboru za zdravstvo koja je dobila spin da je Zdravko rekao da Vili treba raditi uštede, a da je Vili rekao da je reforma na mom stolu. Sad se vrtimo u tom okviru. Nas trojica smo imali otvoreni i ozbiljan razgovor u subotu ujutro gdje su oni meni pojasnili što je bilo jer ja nisam imao vremena gledati raspravu koju je organizirao SDP ne zato što voli Zdravka i Vilija nego jer hoće napraviti problem, pa valjda iz toga i ovaj follow up besramnih optužbi Grbina prema Berošu. Mi ćemo to obraniti kao parlamentarna većina. Reforma se ne radi preko noći, radi se ozbiljno i napravit će se, nema nikakve veze lokalnim izborima, rekao je Plenković.

Svi ste se rugali da korone nema. Rugali ste se 28.1. a na kraju se svi time bavimo godinu i pol. Ima li još nešto? Kako vi mene secirate, to je čudo..., odgovorio je Plenković na pitanje novinara i dodao.

Mi smo sada u poziciji da imamo najavu do 30.6. više od 3,1 mil doza koje će doći u RH. Mojim angažmanom smo dobili dodatne doze, dobit ćemo još 450 tisuća doza Pfizera, i Moderna je najavila isporuku... S 3 milijuna i 100 tisuća doza treba intenzivirati cijepljenje. To je zadaća ministra, HZJZ-a i županijskih zavoda. Cijepe se svi pa se trebamo cijepiti i mi. Prvom dozom ćemo do tada cijepiti 50% stanovništva ako se ljudi budu htjeli cijepiti.

Umjesto da se ministri hvale da su riješili problem s veledrogerijama, mi se bavimo drugim temama. To su činjenice.

Novinare je zanimalo i kako premijer komentira mogućnost da se hrvatske otoke proglasi covid-free zonama?

Raspravljali smo o tome da procjepljujemo turističke djelatnike. Svi se žele cijepiti, ne samo oni u ugostiteljstvu nego i drugi. Taj plan je na stolu i on će se realizirati, rekao je Plenković.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vili beroš, andrej plenković, pandemija