Zagreb

FILM: Dokumentarni film "Izbačeni" premijerno u Dokukinu KIC

Piše: PolitikaPlus/Hina

Novi istraživački dokumentarac švedskog redatelja i novinara Fredrika Gerttena "Izbačeni" o globalnoj krizi stanovanja premijerno će se prikazati u četvrtak, 29. travnja u zagrebačkom Dokukinu KIC.

Nakon premijerne projekcije održat će se razgovor uživo s redateljem te arhitekticom i aktivistkinjom Ivom Marčetić o globalnoj krizi stanovanja i pravu na stanovanje kao ljudskom pravu, a razgovor će se moći pratiti i putem streama na FB stranicama Dokukino KIC i Pravo na grad.

Film reagira na aktualnu situaciju u svijetu i Hrvatskoj gdje su veliki gradovi postali "igrališta bogataša, cigla je nova globalna valuta, a stanovanje je postalo roba". Sve se to ogleda u globalnom rastu cijena nekretnina i najma stanova, dok je ljudima sve teže u velikim gradovima ostvariti osnovno pravo na dom i stambeno zbrinjavanje.

Glavna protagonistica je Leileni Farha, posebna izvjestiteljica UN-a za pravo na stambeno zbrinjavanje koja istražuje tajnoviti svijet investitora kapitala, špekulanata i najmodavaca. Film ju prati u posjetima gradovima u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Čileu i Južnoj Koreji, gdje pokušava odgonetnuti zašto gradovi na tako različitim lokacijama imaju gotovo isti problem.

Naime, cijene najma su utrostručene dok prihodi stanara ostaju jednako niski, a luksuzni stanovi pa čak i cijeli kompleksi namjerno su ostavljeni da zjape prazni čime se radikalno mijenjaju moderni gradovi u kojima više nema mjesta za njihove stanovnike.

Film pokazuje da velikim gradovima danas upravljaju financijski kapital i veliki investitori koji crpe sve iskoristive resurse i tako uzrokuju nezapamćenu globalnu stambenu krizu, a Izbačeni ostavlja publiku s osjećajem angažmana, bijesa i s puno toga za raspraviti.

U toj "detaljno istraženoj i na trenutke šokantnoj priči" kao sugovornici pojavljuju se i nobelovac Joseph Stiglitz, poznati talijanski istraživački novinar i pisac Roberto Saviano te gradonačelnica Barcelone Ada Colau.

Dan nakon projekcije, 30. travnja, u Dokukinu KIC redatelj filma Fredrik Gerrten održat će masterclass predavanje, a turneja "Izbačenih" nastavlja se u nezavisnim kinima diljem zemlje.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KINO PREMIJERE, FILM