Kultura

KNJIGA: Objavljen roman "Sjena i kost" po kojemu je Netflix snimio seriju

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nakladnik Znanje objavio je prvi dio trilogije "Sjena i kost" Leigh Bardugo, bestseler New York Timesa prema kojemu je snimljena Netflixova serija čije prikazivanje počinje 23. travnja.

Leigh Bardugo autorica je fantastičnih romana iz serijala "Grishaverse" prodanog u više od tri milijuna primjeraka. Leigh je rođena u Jeruzalemu, odrasla u južnoj Kaliforniji i studirala na Sveučilištu Yale gdje je pronašla inspiraciju za svoj roman "Ninth House", proglašen najboljim fantasy romanom prema odabiru Goodreadsa 2019. godine. Znanje je dosad objavilo njezine romane "Šest vrana" te "Izopačeno kraljevstvo".

"Sjena i kost" prvi je dio trilogije o Suncozovki Alini Starko iz serijala o Grishaversu, koji također obuhvaća i duologiju "Šest vrana", te romane "Jezik Trnja", "Kralj Ožiljaka" i "Život Svetaca". Radnja prati glavnu junakinju Alinu Starkov koja nakon što u sebi otkrije posebne moći, prolazi obuku kako bi postala pripadnicom griša – magične elitne jedinice u kraljevstvu Ravka.

"Sjena i kost" bestseler je New York Timesa prema kojemu je snimljena originalna Netflixova serija čija se prva sezona počinje prikazivati 23. travnja. Netflix je otkupio filmska prava i za duologiju "Šest vrana".

Kako se ističe u najavi, "Sjena i kost" prvorazredna je pustolovina koja nudi fantastično okruženje, akciju i intrige. Trilogija također sadrži nastavke "Opsada i oluja" te "Propast i uspon", čije objavljivanje nakladnička kuća Znanje planira do kraja godine. Prijevod potpisuje Ira Wacha-Biličić.

Uoči Dana planeta Zemlje koji se obilježava 22. travnja, Znanje je objavilo i slikovnicu "Ako dođeš na Zemlju" Sophie Blackall. U prijevodu Maje Klarić, ova slikovnica malene uči a odrasle podsjeća kako na cijeloj zemaljskoj kugli možda ne postoji "tipična" osoba, ali postoji nešto što nam je svima zajedničko, što svi dijelimo – ovaj planet na kojem živimo.

Sophie Blackall ilustrirala je brojne knjige, a dvaput je osvojila medalju Caldecott, američku nagradu za slikovnicu iznimne umjetničke vrijednosti. Rođena u Australiji, Blackall provodi pola vremena u Brooklynu u New Yorku, a drugu polovicu u avionima, na brodovima i u vlakovima, nastojeći vidjeti što je moguće više svijeta. 

Nadahnut tisućama djece koje je ova nadarena autorica upoznala putujući svijetom u suradnji s organizacijama UNICEF i Save the Children, "Ako dođeš na Zemlju" čudesan je vodič po našem planetu i poziv svima nama da pazimo ne samo na Zemlju nego i jedni na druge, ističu iz Znanja. Uoči Dana planeta Zemlje ova slikovnica tu je da nas podsjeti koliko je naš planet jedinstven i dragocjen i kako ga zato trebamo čuvati, poručuju.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

roman, serija