Hrvatska

PLENKOVIĆ: Domoljublje ne može biti u suprotnosti s tolerancijom prema drugima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak da je dužnost Vlade ne prepustiti zaboravu i osuditi strašne zločine počinjene u Jasenovcu i pod režimom NDH, počinjene u ime patvorenog domoljublja, istaknuvši da domoljublje ne može biti u suprotnosti s tolerancijom prema drugima. 

“Naša je dužnost da ne prepustimo zaboravu i osudimo ove strašne zločine, koji su prije osam desetljeća počinjeni na hrvatskom tlu. A počinjeni su u ime patvorenog poimanja domoljublja, koje se nikad ne zasniva na mržnji prema drugome, nego na ljubavi za svoje”, poručio je Plenković na sjednici Vlade.

Istaknuo je kako je povodom 76. obljetnice proboja grupe posljednjih zatočenika iz zloglasnog ustaškog koncentracijskog logora u Jasenovcu jutros s Vladinim izaslanstvom obilježio taj dan i prisjetio se nedužnih žrtava režima NDH, osobito Židova, Srba, Roma, i brojnih hrvatskih antifašista i demokrata.

Plenković je poručio kako je trajna zadaća razvijati društvo u kojemu ljubav za domovinom ne može biti u suprotnosti s tolerancijom prema drugima i drugačijima, već naprotiv.

“Naša je dužnost da iz tog mračnog razdoblja hrvatske povijesti, izvučemo pouke, kako bismo mladim generacijama usadili istinsko domoljublje i plemenite demokratske vrijednosti, koji su bili nit vodilja hrvatskom narodu u uspostavi samostalne, suverene i demokratske države, kao i u obrambenom Domovinskom ratu”, kazao je.

Dodao je da se Hrvatska s pravom može ponositi što predstavnici manjina danas imaju svoje predstavnike u Hrvatskom saboru i što su dio parlamentarne većine, a to smatra zalogom za izgradnju bolje i otvorenije Hrvatske, koja je domovina svim svojim državljanima, neovisno o njihovu podrijetlu.

“To je najbolji put za zacjeljivanje rana iz prošlosti i izgradnju bolje budućnosti mladih generacija, kako se greške iz prošlosti nikada više ne bi mogle ponoviti”, poručio je Plenković.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković