Hrvatska

STRUČNI NADZOR: Socijalna radnica nije pogriješila u slučaju djevojčice Nikoll

Piše: PolitikaPlus/Hina

Stručni nadzor Hrvatske komore socijalnih radnika (HKSR) nije utvrdio pogreške ili propuste u radu socijalne radnice koja je bila zadužena za obitelj u kojoj je nasilno preminula dvoipolgodišnja djevojčica Nikoll, priopćili su u petak.

“Stručnim nadzorom nisu utvrđene pogreške ili propusti u radu ovlaštene socijalne radnice značajne za tragičan ishod postupka”, navodi se u zaključku nadzora koji je proveden u Centru za socijalnu skrb (CZSS) Nova Gradiška.

Dodaju da je socijalna radnica, nad kojoj je nakon smrti dvoipolgodišnje djevojčice Nikoll pokrenut stručni nadzor, postupala stručno i odgovorno, u skladu s pozitivnim  propisima, standardima socijalnog rada s obiteljima u riziku i javnim  ovlastima Centra za socijalnu skrb u području obiteljsko-pravne zaštite djece. 

Nadzor socijalnih radnika pokrenut je na zahtjev Ministarstva obitelji i socijalne politike nakon što je početkom travnja dvoipolgodišnja djevojčica Nikoll umrla u svojoj biološkoj obitelji, u koju je odlukom Centra vraćena iz udomiteljske obitelji. 

Ministarstvo je pokrenulo još dva nadzora. Stručni nadzor psihološke komore također nije utvrdio propuste u radu psihologinja koje su vodile slučaj obitelji preminule djevojčice, ali je zbog utvrđene odgovornosti u upravnom nadzoru smijenjen ravnatelj CZSS Nova Gradiška Branko Medunić. 

Psihologinje razgovarale s majkom i djetetom dan prije tragičnog događaja

HKSR ističe da su zadnji kontakt i razgovor sa preminulom djevojčicom Nikoll i njezinom majkom obavile dvije psihologinje Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, a ne ovlaštena socijalna radnica koja je vodila slučaj jer je ona bila u izolaciji  zbog zaraze koronavirusom.

“Tom prilikom nisu uočeni znakovi niti je evidentirana sumnja psihologinja da je dijete sigurnosno ugroženo u svojoj obitelji”, kaže se u priopćenju.

HKSR je izvijestila da je obitelj djevojčice NIkoll bila u njihovom tretmanu od 2017. do 2021. godine, a u tom razdoblju poduzimane su brojne socijalne intervencije i mjere obiteljsko-pravne zaštite maloljetne djece. 

Tvrde da je voditeljica slučaja u tim postupcima primjenjivala odgovarajuće metode i instrumente socijalnog rada te da je postupala sukladno definiranim protokolima za vođenje slučaja, kako bi riješila probleme i zaštitila dobrobit maloljetne i druge djece iz obitelji. 

Komora je u stručnom nadzoru analizirala dokumentaciju o slučaju i razgovarala sa socijalnom radnicom i voditeljicom mjere stručne pomoći i potpore te ravnateljem CZSS-a.

Ističu da je “uočena snažna usmjerenost stručnjaka Centra na poboljšanje odnosa među roditeljima, kako bi se smanjili rizici za uspješan psihofizički razvoj njihove maloljetne djece i stvorili potrebni uvjeti za povratak djeteta iz udomiteljske u biološku obitelj”.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SOCIJALNA REDNICA