Svijet

Procijepljenost : Više od polovine ukupne britanske populacije primilo prvu dozu cjepiva

Piše: PolitikaPlus/Hina

Više od polovine ukupne britanske populacije primilo je prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa, pokazuju podaci objavljeni u subotu.

Dosad je ukupno prvu dozu u Britaniji primilo najmanje 33.496.293 osoba.

Procjenjuje se u Britaniji ukupno živi 66.796,807 stanovnika pa najnoviji brojevi upućuju na to da je više od polovine populacije dosad cijepljeno prvom dozom cjepiva protiv koronavirusa.

Na području Engleske do 24. travnja od ukupno 38.189,536 danih doza cjepiva, 28.102,852 otpada na prvu dozu. Nove podatke do 24. travnja još trebaju dostaviti zdravstvene vlasti Walesa, Škotske i Sjeverne Irske.

Stručnjaci ističu da bi cjepiva trebala staviti pod kontrolu pandemiju covida-19. Objavili su najnovije podatke po kojima su u Velikoj Britaniji cjepiva smanjila broj zaraženih te će vjerojatno smanjiti i širenje koronavirusa.

Samo jedna doza cjepiva Pfizera i BioNTecha ili Oxforda/AstraZenece rezultira smanjenjem broja slučajeva koronavirusa za dvije trećine te joj je učinkovitost u slučaju simptomatske zaraze 74 posto.

Nakon dviju doza Pfizerova cjepiva uočeno je 70 postotno smanjenje slučajeva zaraze i 90 postotno smanjenje broja simptomatskih slučajeva bolesti. 

Stručnjaci još prikupljaju podatke o učinkovitosti obiju doza cjepiva AstraZenece, no tvrde da njihovi podaci upućuju na to da su oba cjepiva učinkovita.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

procijepljenost, velika britanija