Kultura

MIROSLAV PELIKAN: Dalmatinski motivi Nevena Otavijevića

Piše: Miroslav Pelikan

Slikar Neven Otavijević, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik iz Zadra, autor je vrlo inspirirajućeg ciklusa krajolika ali i sjajnog ciklusa aktova, izlagač na brojnim izložbama, nastavlja s kontinuiranom slikanjem,obogaćujući aktualnu umjetničku scenu svojim viđenjem i osjećajem.

Nedavno je predstavio seriju ulja na platnu manjeg formata,stranica od 30 do 50 cm, s dalmatinskim motivima ( kako ih sam naziva).

Riječ je o motivima s obale, s otoka, iz autorove neposredne blizine, koji ga okružuju i trajno nadahnjuju.

Sjećam se riječi Mladena Veže, čuvenog hrvatskog slikara,autora ascinantnog opusa,koji je često govorio kako je najteže naslikati sliku u malom formatu.

Bez namjere da uspoređujem ovu dvojicu slikara, valja istaknuti kako Otavijević slika predano, bez velike žurbe, bilježeći sjećanje, impresije,doživljaje,djetinjstvo,svjetlost, sunce,more,sadašnje trenutke u prostoru rođenja i življenja,stvarajući niz vrlo dojmljivih krajolika oživotvorujući svoje otiske iz djetinjstva.

Kolor na njegovim slikama je vrlo uočljiv,opipljiv,živ ali nije nametljiv i ne dominira motivom,primiren je, s pažljivom mjerom nanesen.

Na Otavijevićevim slikama nema ljudi,no osjeća se njihovo nedvojbeno prisustvo kroz arhitekturu skladno uklopljenu u pejzaž.

Na ovim slikama vlada mir,tišina,sklad.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

neven otavijević