Hrvatska

DONACIJA: Italija Hrvatskoj donirala stambene kontejnere za 50 obitelji

Piše: PolitikaPlus/Hina

Italija je Hrvatskoj donirala dva kontejnerska objekta za 50 obitelji, a šef talijanske diplomacije Luigi di Maio osobno je petak u Mošćenici uručio ključeve obitelji Namesnik. 

Snažan potres magnitude 6,2 pogodio je 29. prosinca središnji dio Hrvatske i izazvao velike štete u Petrinji, Sisku i okolici. Bio je toliko jak da se osjetio i u susjednim zemljama, a pomoć Hrvatskoj nastavlja pristizati. 

Još 50 obitelji u kontejnerskom naselju u Mošćenici dobit će privremeni smještaj zahvaljujući talijanskoj donaciji, a među njima je i obitelj Namesnik.

"Imamo kuću za rušenje", rekao je Zdenko Namesnik. Privremeno su boravili, kako je rekao, kod njegovog brata, a sad će se preseliti u stambeni kontejner. Zahvalni su i zadovoljni smještajem, a Zdenko Namesnik je poručio: "kak' se kaže, bolje išta nego ništa".

"Ovo je jedna mala gesta, ali označava jedno veliko prijateljstvo", rekao je okupljenima Di Maio. 

On je pri izlasku iz automobila pitao svog hrvatskog kolegu Gordana Grlića Radmana kako je, a obojica su pružili ruke jedan prema drugome i zagrlili se.

Talijanski ministar poslao je "veliki zagrljaj" i svim obiteljima i nada se da će se svi što prije preseliti iz privremenog smještaja u svoje stalne domove.

Hrvatski ministar vanjskih poslova zahvalio je svom kolegi i talijanskoj vladi na "velikoj pomoći", a zahvalama se pridružio i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović. 

Prije odlaska na radni sastanak s Grlićem Radmanom u Petrinju, Di Maio je ponovno prišao Zdenku Namesniku kako bi ga pozdravio i poželio mu puno sreće. 

Italija je među prvim zemljama pomogla Hrvatskoj slanjem 100 vojnih šatora neposredno nakon potresa, a ubrzo nakon toga poslali su i Plave kacige za kulturu kako bi se spasila umjetnička baština pogođena potresom.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ITALIJA, HRVATSKA, KONTENJERI