Mojbiz

OSIJEK: Novi sustav natapanja i nasip za obranu od poplava

Piše: PolitikaPlus/Hina

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i osječko-baranjski župan Ivan Anušić potpisali su u ponedjeljak s tvrtkama Vodotehnikom i Osijek-Koteksom ugovor o javnoj nabavi građenja sustava navodnjavanja Budimci - Krndija, vrijedan 26,6 milijuna kuna. 

Potpisali su i ugovor o stručnom nadzoru radova s tvrtkama Finconom, Infraterrom i Husainom, vrijedan 475 tisuća kuna.

„Ugovor o izgradnji SN Budimci - Krndija financira se iz Europskog fonda za ruralni razvoj, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava, a 15 posto je doprinos Vlade RH“, rekao je Đuroković i dodao kako su županija i Hrvatske vode u posljednjih pet godina u izradu projektne dokumentacije uložile više od 20 milijuna kuna

Anušić je rekao kako je Osječko-baranjska županija u protekle četiri godine posebnu pozornost usmjerila prema izgradnji sustava za navodnjavanje na području županije jer su svjesni da su oni budućnost poljoprivrede.

„Ukupno je projektirano 16 sustava, četiri su u fazi izgradnje, a SN Budimci - Krndija, za koji smo danas potpisali ugovor o izgradnji, veličine je 565 hektara. Nastojimo se sustavno brinuti o području na kojem živimo imajući u vidu budućnost jer smo svjesni utjecaja klimatskih promjena. Potrebe u proizvodnji traže ovakve sustave koji su preduvjet ozbiljnog bavljenja poljoprivredom, kako velikih proizvođača, tako i manjih“, rekao je Anušić.

Predsjednik Uprave Osijek - Koteksa Zoran Škorić izrazio je zadovoljstvo što kao izvođači potpisuju tako vrijedan ugovor, a posebno što ga potpisuju u svojoj županiji.

„Obvezali smo se da ćemo radove obaviti kvalitetno i u roku od 20 mjeseci“, rekao je Škorić.

Nakon potpisivanja ugovora, Đuroković i Anušić bili su početku radova na izgradnji nasipa za obranu od poplava na obali Drave između Osijeka i Petrijevaca kod vikend-naselja Karašice.

Izgradnja 902 metra nasipa stajat će 4,8 milijuna kuna, investitor su Hrvatske vode, a izvođač radova tvrtka Vuka.

Načelnik općine Petrijevaca Ivo Zelić rekao je kako taj projekt mnogo znači stanovnicima naselja, osobito nakon katastrofalnih poplava 2014. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

poplave, osijek, slavonija