Svijet

Vrijednost procijenjena na 3,75 milijardi eura: Egipat kupuje 30 francuskih borbenih aviona

Piše: PolitikaPlus/Hina

EGIPAT je s Francuskom dogovorio kupnju 30 borbenih zrakoplova Rafale, priopćilo je francusko Ministarstvo obrane, a internetska stranica za istraživačko novinarstvo Disclose procijenila je vrijednost narudžbe na 3.75 milijardi eura. Riječ je o avionima koji su ponuđeni i Hrvatskoj.

Egipatsko Ministarstvo obrane priopćilo je da će kupnju zrakoplova francuske tvrtke Dassault financirati zajmom koji će vraćati najmanje 10 godina, ali nije otkrilo vrijednost narudžbe ni druge pojedinosti.

Pozivajući se na povjerljive dokumente, internetska stranica Disclose objavila je da je sporazum zaključen krajem travnja i da bi mogao biti potpisan tokom današnjeg posjeta egipatskog izaslanstva Parizu.

Disclose navodi da će financiranje posla do 85 posto jamčiti francuska država, a ponovo će se uključiti i banke BNP Paribas SA, Credit Agricole, Societe Generale i CIC, koje su financirali i izvorni sporazum.

Banke nisu bile odmah dostupne za komentar te informacije.

Bude li sklopljen, posao će se nadovezati na Dassaultovo finaliziranje dogovora u siječnju o prodaji 18 Rafalea Grčkoj za 2.5 milijardi eura.

Uključena i nabava projektila

Sporazum s Egiptom navodno pokriva i ugovore za dobavljača projektila MBDA i za dobavljača opreme Safran Electronics & Defense, koji vrijede dodatnih 200 milijuna eura.

U francuskom Ministarstvu financija, vanjskih poslova i oružanih snaga nisu odmah bili dostupni za komentar informacije o vrijednosti narudžbi.

Francuska je bila glavni dobavljač oružja za Egipat između 2013. i 2017. godine, isporučivši 24 ratna zrakoplova, s ​​opcijom za isporuku dodatnih 12. Ti su ugovori u međuvremenu istekli, a završeni su i pregovori o kupnji dodatnih Rafalea i ratnih brodova.

Diplomati tumače takav ishod bojaznima da Kairo neće moći vratiti kredite za koje je jamčila država, a ne zabrinutošću Pariza za stanje ljudskih prava u Egiptu.

Direktor Human Rights Watcha za Francusku Benedicte Jeannerod odmah je osudio novi francusko-egipatski posao.

"Potpisivanjem megaugovora o isporuci oružja s vladom (predsjednika Abdela Fattaha) al-Sisija, čiji predsjednički mandat obilježavaju najgora represija u Egiptu u nekoliko desetljeća, uništavanje zajednice (aktivista) za ljudska prava i iznimno ozbiljno kršenje ljudskih prava pod izlikom borbe protiv terorizma, Francuska samo potiče bezobzirnu represiju", rekao je Jeannerod za Reuters.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u prosincu da prodaju oružja Egiptu neće uvjetovati ljudskim pravima jer ne želi oslabiti sposobnost Kaira za borbu protiv terorizma u regiji. Njegova izjava razljutila je kritičare, primjećuje Reuters.

Aktivsti optužuju francuskog predsjednika da zatvara oči pred činjenicom da Sisijeva vlada sve ozbiljnije krši slobode građana.

Francuski dužnosnici odbacuju te optužbe, tvrdeći da je politička strategija Pariza da ne kritizira otvoreno zemlje zbog kršenja ljudskih prava kako bi mogao biti efikasniji iza zatvorenih vrata, od slučaja do slučaja.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

francuska, egipat