Hrvatska

PLENKOVIĆ NAKON SASTANKA KOALICIJE: Ideja je da se zabrani rad nedjeljom osim 16 nedjelja u godini!

Piše: PolitikaPlus

Danas se u 13 sati sastala vladajuća koalicija. Nakon sastanka na kojem su, među ostalim, raspravljali i o stanju u zdravstvenom sustavu, cijepljenju te oporbenom zahtjevu za opozivom ministra Vilija Beroša, premijer Plenković najavio je izmjene tri zakona te istaknuo da je stajalište HDZ-a nepromijenjeno - neće podržati Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda.

'Razgovarali smo o Zakonu o trgovini i zakonu koji regulira rad Hrvatske gospodarske komore. Zakon o trgovini podrazumijeva pitanje rada nedjeljom. Ideja je da se rad nedjeljom zabrani osim 16 nedjelja u godini, uzeli bi u obzir turističku sezonu.'

Zakon o HGK ima tri važne točke - oni subjekti koji su članovi, a plaćaju članarinu od 42 kune, bili bi oslobođeni te članarine, a veći subjekti bi nastavili plaćati, došlo bi do smanjenja prihoda od 60-ak mil. kuna, koji bi se nadomjestio aktivnostima koje bi pružao HGK ili sredstvima iz resora HGK. To bi podrazumijevalo racionalizaciju sustava zaposlenih u HGK. Nije precizirao o kojem se broju zaposlenih radi.

U sustavu socijalne skrbi predstavljen je smjer jačanja sustava, pružanja usluga i jačanja svih institucija. 

Stajalište HDZ-a je nepromijenjeno, nećemo podržati Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda, jer je ona prije mjesec i pol pristala biti kandidatkinjom mimo javnog poziva na koji se propustila javiti, a njoj kao profesorici taj je poziv jasan i pristala je ići u protuzakonitu proceduru, rekao je. Nije htio komentirati postupak protiv bivšeg ministra Lovre Kuščevića.
Kazao je da je Vlada izrazila protivljenje proglašenju bunjevačkog jezika službenim u Subotici, a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova će prosvjedovati protiv te odluke.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković