Crna kronika

RIJEKA: Bugarski državljanin računalnom prijevarom oštetio liburnijsku tvrtku

Piše: PolitikaPlus

Policija je kazneno prijavila 51-godišnjeg bugarskog državljanina, kojeg sumnjiči da je računalnom prijevarom oštetio tvrtku s liburnijskog područja za oko 125 tisuća kuna, priopćila je primorsko-goranska policija.

Primorsko-goranska policija je izvijestila da je istraživanje zbog računalne prijevare dovršila u suradnji s policijskim službama Bugarske i Nizozemske.

U oštećenu tvrtku je 8. prosinca prošle godine prispjelo nekoliko elektroničkih poruka s adrese koja je slična adresi njihovog inozemnog poslovnog partnera. U porukama je stajalo da je njihov poslovni partner promijenio broj bankovnog računa te moli da mu isplate zaostala dugovanja na novi račun.

Vjerujući lažnoj poruci, djelatnici tvrtke isplatili su tako oko 125 tisuća kuna, ali su, nakon što su kontaktirali poslovnog partnera, shvatili su da su prevareni.

Tijekom istrage je utvrđeno da se 51-godišnji bugarski državljanin lažno predstavljao, s ciljem da pribavi protupravnu imovinsku korist preko svog bankovnog računa u Nizozemskoj.

Koristeći se lažnim imenom i adresom, porukama vezanim uz financijske transakcije naveo je oštećene da na njegov bankovni račun uplate traženu sumu, kažu u policiji.

Kriminalističkim istraživanjem, putem međunarodne suradnje s Europolom, utvrđen je identitet počinitelja, a nizozemska banka blokirala mu je račun.

Protiv osumnjičenog 51-godišnjaka podnesena je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu koje će, u skladu s potpisanom suradnjom za međunarodnu pravnu pomoć, nastaviti kazneno progoniti osumnjičenika, priopćila je policija.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BUGARIN, POLICIJA