Hrvatska

Božinović: Covid putovnice izdavat će se od 1. lipnja

Piše: PolitikaPlus

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1435 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 11265. Među njima je 2 079 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 242 pacijenta. U odnosu na jučer 35 je novih pacijenata. U bolnicu je zapriljeno 177, a otpušteno 173 osoba. Preminule su 33 osobe. Među njima tri osobe nemaju evidentirane komorbiditete. Najmlađa preminula osoba ima 53 godine s potvrđenim ranijim oboljenjima.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, te načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović komentirao je "Covid putovnice". Naglasio je kakao to nisu putovnice, već su todigitalne zelene potvrde koje se odnose na olakšavanje putovanja.

Istaknuo je kako će biti interoperabilne i omogućit će međusobno priznavanje potvrda o cijepljenju, preboljenju i testiranju. Dodao je da su većinom glasova europski zastupnici dali podršku tom prijedlogu i da tek mora usvojiti konačni prijedlog. Rekao je kako će to biti u prvoj polovici lipnja.

Hrvatska je u naprednoj fazi izvedbe nacionalnog tehničkog rješenja i spremni smo za testiranje na za to raspoloživoj platformi Europske unije. Potvrde će se izdavati na temelju baza preboljelih u zadnjih 180 dana, koje su testirane u zadnjih 48 sati i koje su cijepljenje. Hrvatska to od početka podržava jer je to značajno za nas u svim aspektima, rekao je Božinović.

Istaknuo je kako će se potvrde izdavati u digitalnom PDF formatu, a zahtjevi će se moći podnositi i preko aplikacije e- građana. Potvrde u fizičkom obliku izdavat će se u 150 ispostava HZZO-a. Verifikacija potvrda provodit će se očitovanjem QR kodova, te je na granične prijelaze već raspoređeno 250 čitača kodova, poručio je.

Potpredsjednik Vlade naglasio je da će se na portalu entercroatia.mup.hr omogućiti najave dolaska stranih državljana, što će kratiti vrijeme na granicama.

Putnici prije dolaska mogu svoje potvrde učitati u PDF formatu na toj stranici s ciljem što brže verifikacije. Cilj je osigurati jednostavnost u primjeni ovih potvrda, dodao je.

Poručio je kako će se od 1. lipnja izdavati te potvrde, što je važno za turističku sezonu, ali i ukupnu borbu protiv epidemije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

COVID PUTOVNICE