Hrvatska

CAPAK: U ovom trenutku ne bih preporučio da se maske ne nose

Piše: PolitikaPlus/HRT

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako je poznata činjenica da i potpuno cijepljenje s dvije doze ne štiti osobu od toga da bude i asimptomatska. Jedan postotak može oboljeti i širiti bolest. Iako ima nešto istraživanja oko toga mogu li osobe primiti na sluznicu nosa virus, izgleda da je to ipak moguće. Osim toga mi, iako nam se situacija poboljšava, imamo više od 1000 novozaraženih dnevno

 - U ovom trenutku ne bih preporučio da se maske ne nose. Trebamo imati u vidu i da u populaciji, a prilikom našeg kretanja na poslu gradom, susrećemo osobe koji zbog svoje bolesti ili drugih situacija možda nisu mogli biti cijepljeni, i takvu preporuku da se maske ne nose ne možemo izdati, rekao je.

Dodao je da će vrijeme za prestanak nošenja maski doći kada ljudi budu pretežno cijepljeni i kada incidencija i broj oboljelih u populaciji bude izuzetno nizak,te kada bude mala vjerojatnost da ćemo sresti nekoga tko na svojoj sluznici ima virus.

Capak: Kad se primite ključeva automobila u većem ste riziku od smrti nego da primite cjepivo 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo komentirao je i koliko se doza cjepiva nalazi na skladištu.

- Samo malo više smo mi primili ukupno AstraZenece. Mi dnevno izvještavamo o broju utrošenih doza, kad sve brojke izračunate možda imamo oko 170 tisuća doza, ali ne bih rekao da je to na skladištu. Tek krajem tjedna ćemo reći koliko točno imamo na zalihama. Mogu reći da ćemo mi sve primljene doze utrošiti bez obzira o kojem se cjepivu radi. AstraZeneca je stigmatizirana jer je prvo rečeno da ne štiti starije, pa su se pojavile tromboembolije pa su neke zemlje uvele zabrane za mlade, dolaze novi dokazi, određene znanstvene institucije tvrde da AstraZeneca štiti bolje starije od MRNA cjepiva, kazao je.

Dodao je da ono što se pojavilo u malim brojevima nuspojava ne daje nikome za pravo da kaže da su druga cjepiva bolja od AstraZenece. Rekao je da su pretežno Britanci cijepljeni AstraZenecom.

Poručio je i zamolio građane da ne diskriminiraju cjepivo, a pogotovo ne Johnson&Johnson.

- Kad se primite ključeva automobila u većem ste riziku od smrti nego da primite cjepivo. Kad vozite bicikl isto, rekao je Capak.

Beroš je kazao kako treba pogledati statistike u Velikoj Britaniji koje ukazuju da je AstraZeneca učinkovita i djelotvorna. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

maske, krunoslav capak