Mojbiz

PLENKOVIĆ: Prognoze EK-a su iznimno dobre za Hrvatsku

Mi smo smo među četiri zemlje koje će imati najveći rast po tim prognozama i iznad smo prosjeka Europske unije koji je negdje oko 4,2 i 4,4 posto.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je u Vodnjanu ocijenio kako su najnovije prognoze Europske komisije  dobre za Hrvatsku, koja se nalazi među četiri zemlje koje će imati najveći rast. 

Europska komisija je u danas objavljenim proljetnim ekonomskim prognozama blago smanjila procjenu rasta hrvatskog gospodarstvo za ovu godinu, na 5 posto, ali i znatno povećala procjenu za iduću godinu, na 6,1 posto, kada će hrvatski BDP premašiti razinu od prije krize izazvane pandemijom koronavirusa.

"Mislim da su ove proljetne prognoze zaista dobre za Hrvatsku. Mi smo smo među četiri zemlje koje će imati najveći rast po tim prognozama i iznad smo prosjeka Europske unije koji je negdje oko 4,2 i 4,4 posto. Smatram da su one praktički u okvirima onoga što smo i sami govorili", rekao je premijer odgovarajući na pitanja novinara u Vodnjanu gdje je posjetio tvrtku Infobip. 

Komisija u najnovijim prognozama predviđa da će rast hrvatskog gospodarstva biti među najbržima u Europskoj uniji. Najviši rast ove godine trebale bi imati Španjolska, 5,9 posto, Francuska, 5,7 posto, te Hrvatska i Mađarska, po 5 posto. Sljedeće godine najviši rast se očekuje u Španjolskoj, 6,8 posto i Hrvatskoj i Malti, po 6,1 posto.

Plenković je ocijenio i kako je Europska komisija izrazito optimistična za rast u 2022. godini, dok se u ovoj godini na neki način produžila pandemija covida-19, što utječe na gospodarski rast svih. 

"Vrlo je mala nijansa s 5,3 na 5 posto rasta u ovoj godini, ali trebamo još vidjeti kakvi će biti efekti i i rezultati turističke sezone i koliko će oni pridonijeti rastu BDP-a. Mislim da možemo biti vrlo zadovoljni jer dobro je da i oni cijene da Hrvatska, uz to što smo očuvali radna mjesta u krizi, sada kada epidemija jenjava a cijepljenje se ubrzava, stvara preduvjete za normalnu komunikaciju, za gospodarske aktivnosti i za rast turizma", istaknuo je .

"Ako tako nastavimo, uz važnu injekciju koju će Hrvatskoj dati instrument EU Iduće generacije od 6,3 milijarde eura, dakle Nacionalni plan oporavka i otpornosti koji se finalizira u konzultacijama s Komisijom, ta bi ulaganja trebala snažno pridonijeti hrvatskom gospodarstvu i gospodarskom rastu u godinama koji su pred nama", poručio je Plenković.

Premijer smatra da su postavljeni svi ključni elementi na svoje mjesto i da će se Hrvatska, kako je rekao, "oporavljati i brže nego druge zelje jer nam je to u ovom trenutku izrazito potrebno". 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANDREJ PLENKOVIĆ