Svijet

VELIKA BRITANIJA: Britanska vlada kaže da će Karadžić služiti ostatak kazne u Britaniji

Piše: PolitikaPlus/Hina

Radovan Karadžić, bivši vođa bosanskih Srba pravomoćno osuđen na doživotni zatvor za genocid u Bosni i Hercegovini, ostatak kazne izdržavat će u britanskom zatvoru. Britansko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da će Karadžić iz Den Haaga biti prebačen u Ujedinjeno Kraljevstv.

Karadžić (75) je osuđen na 40 godina zatvora 2016. nakon što je proglašen krivim za genocid zbog pokolja u Srebrenici u srpnju 1995. u kojem su snage bosanskih Srba ubile više od 8000 muslimana.

"Radovan Karadžić je jedan od rijetkih ljudi koji su proglašeni krivima za genocid. On je bio odgovoran za pokolj muškaraca, žena i djece u genocidu u Srebrenici i pomogao je u provedbi opsade Sarajeva nemilosrdnim napadima na civile", rekao je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

"Trebali bismo se ponositi činjenicom da je Britanija, od potpore da ga se uhiti, do zatvorske ćelije koja ga sada očekuje, podržala 30 godina potrage za pravdom za te gnusne zločine", rekao je.

Osim za genocid, Karadžić je proglašen krivim za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog 44-mjesečne srpske opsade Sarajeva i zbog nadgledanja kampanje etničkog čišćenja Hrvata i muslimana.

Skrivajući se nakon rata više od deset godina, uhićen je i predan Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u srpnju 2008. Nakon presude smješten je u sudski zatvor u Den Haagu.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

radovan karadžić, VELIKA BRITANIJA