Zagreb

ODRŽALI PRESICU: Domovinski pokret kazneno prijavio Tomaševića: 'Otkrili smo tko ga ilegalno financira iz Njemačke'

Piše: PolitikaPlus

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe na današnjoj je konferenciji za medije izvijestio da je podnio kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske protiv stranaka Zagreb je naš! i Možemo! kao i protiv kandidata za gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića zbog postojanja sumnje da su počinili prekršaje nedopuštenog financiranja političkih stranaka i kandidata.

O predmetu kaznene prijave na konferenciji su uz Stipu Mlinarića govorili i odvjetnik Željko Olujić i zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić.

Stipo Mlinarić istaknuo je da se stranka Možemo! financira nelegalno preko njemačke stranke Zelenih preko instituta koji su otvorili u Hrvatskoj, što je protuzakonito i protivno Ustavu Republike Hrvatske prenosi Večernji list..

Željko Olujić je ocijenio da se radi o ozbiljnom prekršaju i naznaci osnovane sumnje u izvršenje kaznenog djela.

Mario Radić dao je šire objašnjenje o tome u čemu se sastoji protuzakonito postupanje okrivljenika. Domovinski pokret objavio je financijska izvješća Instituta za političku ekologiju „S jedne strane imamo stranku Zelenih koja osniva institut Heinrich-Böll-Stiftung. Taj institut uplaćuje novac u Institut za političku ekologiju, a to su sve instituti pod navodnim znacima, i iz tog instituta nastaju stranke Možemo i Zagreb je naš.

Gospodin Tomašević bio je koordinator oba instituta. Imamo ovdje na početku trag novca od jedne stranke koja je stranka u Saveznoj Republici Njemačkoj i koja ima identične ciljeve kao i stranka u Republici Hrvatskoj, a to je Možemo!

Ustavom Republike Hrvatske zabranjeno je financiranje stranih pravnih osoba i političkih stranaka. Ovo je čak loše prikriven trag novca“. Radić je pozvao sve političke stranke u Republici Hrvatskoj da se izjasne o ovome slučaju i o tome je li njima normalno da strana politička stranka financira političku stranku u Hrvatskoj.

DP U kaznenoj se prijavi navodi da su stranke Zagreb je naš! od ožujka 2017., a Možemo! od ožujka 2019. do svibnja 2021. kao političke stranke, u svrhu potpore i promicanja političkog djelovanja, financijska sredstva za financiranje redovitih godišnjih političkih aktivnosti političke stranke i financiranja izborne promidžbe za izbor članova Gradske skupštine Grada Zagreba, stekle od pravne osobe Heinrich-Böll-Stiftung e. V. iz Savezne Republike Njemačke preko udruge Institut za političku ekologiju. Kao kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba, Tomislav Tomašević je, dodaje se u prijavi, sredstva za promicanje svoga političkog djelovanja stekao na isti način koji je protivan Ustavu Republike Hrvatske, a koji ne dopušta da se političke stranke financiraju novcem iz inozemstva. Iz platforme Možemo kazali su kako će na cijeli slučaj odgovoriti pravnim metodama o kojima će uskoro obavijestiti javnost.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

domovinski pokret, tomislav tomašević