Svijet

JASNA PORUKA: Biden u razgovoru s Netanyahuom podupro prekid vatre u izraelsko-palestinskom sukobu

Administracija Joea Bidena odobrila je moguću prodaju oružja Izraelu u vrijednosti 735 milijuna dolara

Piše: PolitikaPlus/Hina

Američki predsjednik Joe Biden telefonski je u ponedjeljak razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom izrazivši svoju potporu prekidu vatre u sukobu između Izraela i palestinskih ekstremista, objavila je Bijela kuća. 

"Predsjednik je izrazio svoju potporu obustavi vatre i razgovarao o američkom angažmanu, zajedno s Egiptom i drugim partnerima, kako bi se okončao sukob", navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Među američkim demokratima sve je više glasova koji traže da Biden izričito zahtijeva prekid vatre između Izraela i Hamasa, koji kontrolira Pojas Gaze.

U priopćenju o razgovoru dvojice čelnika ne navodi se što je Netanyahu odgovorio Bidenu na njegovo zalaganje za prekid vatre.

"Biden je ohrabrio Izrael da poduzme sve napore kako bi se osigurala zaštita nevinih civila", dodaje u priopćenju Bijela kuća.

"Predsjednik je ponovio svoju snažnu potporu izraelskom pravu da se obrani od neselektivnih raketnih napada", također se navodi u priopćenju u kojem se dodaje da su dvojica čelnika "razgovarala o napretku izraelskih vojnih operacija protiv Hamasa i drugih terorističkih skupina u Gazi".

Palestinsko oružano krilo Hamas zaprijetilo je da će ispaliti dodatne rakete na Izrael kao odgovor na nove izraelske zračne udare.

Izrael je u ponedjeljak nastavio sa zračnim napadima na Pojas Gaze, a palestinski ekstremisti ispalili su brojne rakete na izraelske gradove.

Najmanje je 212 Palestinaca poginulo, uključujući 61 dijete i 36 žena, u više od tjedan dana sukoba, navode zdravstveni dužnosnici iz Pojasa Gaze.

U Izraelu je ubijeno desetero ljudi, uključujući dvoje djece.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritizirao je u ponedjeljak američkog predsjednika Joea Bidena jer je odobrio prodaju oružja Izraelu te ga optužio da ima "krvave ruke" zbog potpore Izraelu.

Administracija Joea Bidena odobrila je moguću prodaju oružja Izraelu u vrijednosti 735 milijuna dolara, a izvori u Kongresu su u ponedjeljak kazali da ne očekuju protivljenje tom ugovoru usprkos sukobu između Izraela i palestinskih ekstremista.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izrael, joe biden, sad