Hrvatska

MILANOVIĆ O BORBENIM ZRAKOPLOVIMA: Moramo sazvati Vijeće za obranu na kojem ćemo donijeti stajalište, a odluku ipak odnosi Vlada

Nisam promijenio stav, zna se što se nudi, sve je to ok. Što god da se odabere, ok je..

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je na svečanom obilježavanju 30. obljetnice osnutka Specijalnih postrojba Hrvatske vojske i Dana Zapovjedništva specijalnih snaga u vojarni u Delnicam.

Nakon svečanosti, na kojoj su uručene nagrade i pohvale pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga, predsjednik Milanović položio je vijenac i zapalio svijeću u spomen na poginule pripadnike Specijalnih postrojbi Hrvatske vojske kod križa ispred Spomen sobe.

Naši vojnici žive užasno težak život, to su teške pripreme, sam taj poziv je fascinantan - kazao je Milanović te je odgovorio hoće li tražiti sjednicu Vijeća za obranu zbog nabave borbenih aviona. - Ja sam ovaj događaj danas pristao odgoditi da bi ministar stigao, ali nije stigao jer je imao brifing u Vladi. Ja sam načelniku stožera dozvolio da ne ode u Bruxelles zbog tog brifinga. Ne vidim što bi načelnik radio na brifingu. O svemu sam obaviješten detaljno, sad je premijer sazvao ovaj vrlo neformalan format.

Danas sam uputio poziv premijeru da sazovemo Vijeće za obranu. S obzirom da cijela ova procedura počela na vijeću za obranu, sve je jasno. Siguran sam da će on to htjeti sad napraviti između dva kruga izbora, pa neka napravi više. Taj postupak je praktički gotov, moramo sazvati Vijeće za obranu na kojem ćemo donijeti stajalište, a odluku ipak odnosi Vlada. Nisam promijenio stav, zna se što se nudi, sve je to ok. Što god da se odabere, ok je - prenosi Večernji list.

Ne vidim kakve to može imati pozitivne ili negativne efekte na izbore - rekao je. Na prvi krug izbora nije izašao, a neće izaći niti na drugi krug. - Ne, to tek neću - kazao je i dodao: - Čestitam onima koji su pobijedili u prvom krugu, svi koji se bore u drugom krugu neka pobijede pošteno. Oko sokolova, junačka desnica ili ljevica. Upitan je i o mišljenju Vrhovnog suda koji nije dao pozitivan stav niti jednom kandidatu.

Smatra kako novac za avione neće biti upitan. -staknuo je da za vojsku treba imati novca. 'U prvom natječaju kupovali su se sklepani avioni. Sada se kupuju avioni s letnim kapacitetom i garancijom od 30 godina. Za to Hrvatska sigurno ima novca. Htjeli smo badava dobiti nove avione, pa dobili figu. Sada će dobiti bolje za visinu jednog zagrebačkog proračuna', kazao je.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BORBENI ZRAKOPLOVI, VLADA, ZORAN MILANOVIĆ