Hrvatska

BANSKI DVORI: Hrvatska odlučila koje će borbene zrakoplove kupiti

Piše: PolitikaPlus/Hina

Završni čin procesa nabave eskadrile borbenih zrakoplova za HRZ možda bi ipak mogao proći u ozbiljnom tonu, piše u četvrtak Večernji list.

Premda odluku o kupnji donosi Vlada RH, ona bi mogla biti predstavljena na zajedničkom sastanku kompletnog državnog vrha, onome Vijeća za obranu.

Dogodi li se to, u četvrtak ili petak ovog tjedna, te se za zajedničkim stolom nađu i Andrej Plenković i Zoran Milanović, to će značiti da ipak postoje granice njihova brutalnog sukoba.

Postupak odabira zrakoplova završen je prije pola godine kada je, na temelju stručnih mišljenja, predložen jedan novi i jedan rabljeni zrakoplov – američki novi F-16 blok 70/72 proizvođača Lockheed Martina te malo rabljeni francuski Rafale 3d, proizvođača Dassaulta.

Izbor je prepušten Vladi RH, a cijeli je postupak trebao biti dovršen početkom 2021. Katastrofalni potres na Banovini i rasplamsavanje trećeg vala pandemije odgodili su donošenje i objavu te odluke. Čekao se politički povoljniji trenutak.

Kako se može nazrijeti i iz međusobnih “dobacivanja” između Banskih dvora i Pantovčaka, određen je i datum kada bi naciji trebalo priopćiti odluku, a to bi bio 28. svibnja, Dan Oružanih snaga, odnosno okrugla 30. obljetnica osnivanja HV-a

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

borbeni zrakoplovi