Kultura

KNJIŽEVNOST: Objavljena knjiga eseja Nenada Popovića "Život s njima"

Piše: PolitikaPlus/Hina

U izdanju nakladnika Durieux objavljena je knjiga eseja publicista, nakladnika i prevoditelja Nenada Popovića "Život s njima", svojevrsna privatna enciklopedija kasne jugoslavenske i prva tri desetljeća hrvatske zbilje.

Knjiga eseja "Život s njima" anatomija je kasne jugoslavenske i prva tri desetljeća hrvatske zbilje, u kojoj iz pozicije autonomnog promatrača i analitičara kulture i ideoloških obrazaca Nenad Popović skicira tipologiju hrvatskih intelektualaca, umjetnika i javnih osoba političara, ali i mentalnih sklopova kao što su vjerski fundamentalizam, jugonostalgija ili fenomeni masovne kulture, ističe izdavač.

Kao i u dosadašnjim knjigama i javnim intervencijama, ocjenjuje, Popović je pesimističan kroničar vremena koje teče, a njegovi esejistički uvidi kvalificirano su svjedočanstvo jednog raspolućenog, shizofrenog doba u kojem Hrvatska, ali i Europa traže samu sebe: duhovno, politički, ekonomski.

Riječ je o svojevrsnoj Popovićevoj "privatnoj enciklopediji" Hrvatske, i u njoj se, koliko god da autor sam prepoznaje samo karikature i drame velikih hrvatskih samoobmana i sljepila u kontinuumu od kasnog komunizma do danas, kroz pesimizam i pronicljivu kritiku nazire i poziv na uzimanje ogledala u ruke, dodaje izdavač.

Nenad Popović (1950.) karijeru je započeo kao asistent u Referalnom centru Sveučilišta u Zagrebu, a od 1980. godine radi kao urednik, zatim i glavni urednik, izdavačke kuće Grafički zavod Hrvatske. Godine 1990. suosniva nakladničku kuću Durieux, gdje je i glavni urednik do 2013. godine. Sudjelovao je 1999. godine u osnivanju književne grupe - Grupa 99, a 2002. godine bio je i jedan od suosnivača Hrvatskog društva pisaca čiji je bio i potpredsjednik.

Od 1978. povremeno piše za novine, časopise i radio, a od 1985. piše i za njemačko govorno područje (Manuskripte, Literatur und Kritik, Kulturaustausch, Frankfurter Rundschau, Die Zeit, Weltwoche i dr.). Prevodi s njemačkog jezika.

Dosad je objavio knjige "Svijet u sjeni" (2008.), "Ogled o stanovništvu" (2014.) te "Dnevnik iz grada P." (2017.). Dobitnik je niza priznanja, među kojima Leipziške književne nagrade za europsko razumijevanje (1999.) te s Freimutom Duveom Nagradu Bruno Kreisky za političku knjigu (1999.). Također je dobitnik Medalje Hermann Kesten Njemačkog centra P.E.N.-a 2000., a iste godine proglašen je i počasnim građaninom grada Sarajeva. Živi u Puli.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nenad popović