Hrvatska

NESLUŽBENO: Hrvatska kupuje francuske borbene avione Rafale

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska Vlada odlučila je kupiti 12 polovnih francuskih borbenih aviona F3R Rafale, saznaje neslužbeno Jutarnji list.

Odluku bi Vlada trebala donijeti za Dan Oružanih snaga. Riječ o dvomotornom borbenom avionu a, kako Jutarnji piše, najstariji avion koji bi bio isporučen Hrvatskoj ima 10 godina. Prema dostupnim informacijama Hrvatska bi cijeli paket, koji uključuje avione, obuku i naoružanje, platila nešto manje od milijardu eura.

Na današnjoj sjednici Vijeća za obranu dana je podrška Vladi za kupnju borbenog aviona.

Više je bilo logike da se Hrvatska odluči za Rafale zbog strateške odluke da se kupovina obavi unutar EU, potom zbog toga što je riječ o malo rabljenim zrakoplovima, koje je francusko ratno zrakoplovstvo koristi desetak godina, te zbog cijene koja bi s naoružanjem trebala iznositi oko 900 milijuna eura. Plus za Francuze je i činjenica je Rafal trenutno jedan od najboljih i najtraženijih borbenih aviona u svijetu, te je s uspjehom isproban u ratnim operacijama. Francuzi su osim toga naglasili da odabere li Hrvatska Rafale, da će to pojačati suradnju i de facto otvoriti joj ulaz na veća vrata u novoosnovani Europski obrambeni fond.
 
Presudnim bi se ipak moglo pokazati to što Francuska ove zrakoplove može isporučiti, prvih šest, tijekom 2024., kada izlaze zadnji resursi MiG-ova 21 HRZ-a, pa se može zadržati kontinuitet vlastitog nadzora neba. Bude li potvrđena vijest o izboru Rafala, hrvatski piloti i tehničari na obuku će vjerojatno moći otići 2022., a do kraja 2021. trebao bi biti potpisan ugovor. Obuka pilota trajat će oko dvije godine piše Večernji list.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

borbeni zrakoplovi, hrvatska