Hrvatska

PREMIJER: Priča da kupujemo francuske Rafale su tlapnje

Piše: PolitikaPlus/Hina

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je odbio komentirati neslužbenu informaciju da je postignuta odluka o kupnji 12 polovnih francuskih borbenih aviona F3R Rafale, koju je poslijepodne objavio portal Jutarnjeg lista.

Po pisanju Jutarnjeg lista koji se poziva na dobro obaviještene izvore, riječ je o dvomotornim borbenim avionima, a najstariji koji bi bio isporučen Hrvatskoj ima deset godina. Hrvatska bi cijeli paket, koji uključuje avione, obuku i naoružanje, platila nešto manje od milijardu eura. Odluku bi Vlada trebala donijeti za Dan Oružanih snaga, piše Jutarnji.

"Riječ je o klasificiranim podacima. Ne želim i neću komentirati spekulacije pojedinih medija", odgovorio je premijer u Karlovcu upitan za napise Jutarnjeg lista.

"Nijedan podatak u protekle dvije godine koliko je postojalo Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskog borbenog aviona u cijelom procesu nije izašao u javnost. Zanimljivo je da do danas nigdje ništa nije objavljeno", dodao je Plenković.  Na ponovno pitanje je li izabran francuski Rafale: “Ne znam čiji su to navodi. To su tlapnje koje su bile u eteru, netko od oporbenjaka je to govorio kad je za Hrvatsku na EU Vijeću u srpnju osigurano 24,2 milijarde eura… Pitajte tu ekipu misle li to i danas.”

Ni predsjednik Republike Zoran Milanović danas nije želio komentirati za koji će se borbeni zrakoplov Hrvatska odlučiti.

 "No comment. Htio bih da Vlada donese odluku što prije. Do sada je proces bio dobar, nije bilo curenja podataka koji su stroga tajna. Vidjet ćemo što ćemo dobiti i za koju cijenu”, rekao je nakon svečanosti u vojarni 1. gardijske brigade Tigrovi -Croatia.

Kako je priopćeno iz Ureda Predsjednika, Milanović je dodao - "Ako je to američki avion, to se još nije počelo proizvoditi. Ako je to francuski ili švedski, vrijedi slično".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković, borbeni zrakoplovi