Regija

BIH: U Sarajevu skup potpore Palestincima i osude Izraela

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nekoliko stotina sudionika okupilo se u subotu u Sarajevu na skupu potpore Palestincima organiziranom na poziv Udruge bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva. 

Noseći zastave Palestine te BiH prosvjednici okupljeni u blizini gradske Vijećnice su iskazali solidarnost s civilima koji su stradali tijekom posljednjih sukoba Izraela i Hamasa osuđujući pri tom akcije izraelske vojske.

"Vrijeme je da iz Sarajeva, iz europskog Jeruzalema, pošaljemo poruku mira i potpore palestinskom narodu", kazao je Majed Maarouf, čelnik udruge koja okuplja Palestince u BiH.

Okupljenima se pridružio i veleposlanik Palestine u BiH Rezaq Namoora izražavajući zahvalnost na ovom činu potpore njegovim sunarodnjacima.

"Ubijanje djece nije samoobrana" i "Slobodna Palestina" neki su od natpisa na transparentima koje su nosili prosvjednici među kojima je bilo i puno žena te djece.

BiH je tijekom posljednjih sukoba izraelskih snaga sigurnosti i Hamasa podijeljeno reagirala na ta zbivanja na Bliskom istoku jer kao država nema jedinstveno stajalište o tom problemu.

U dijelovima Federacije BiH s bošnjačkom većinom iskazana je potpora Palestincima dok su na područjima s hrvatskom većinom kao i u Republici Srpskoj stali na stranu Izraela. 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je ranije ovog tjedna pismom zahvalio predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na potpori njegovoj zemlji odnosno na tome što su u Banjoj Luci bojama izraelske zastave osvijetlili zgradu u kojoj je sjedište predsjednice Republike Srpske.

"Duboko cijenimo ovaj čin solidarnosti", napisao je Netanyahu.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bih, palestina