Hrvatska

Je li koronavirus 'pobjegao' iz laboratorija: Izvješće američkih obavještajaca: Dio osoblja laboratorija u Wuhanu hospitaliziran 2019.

Piše: PolitikaPlus

Troje znanstvenika s kineskog Instituta za virologiju u Wuhanu (WIV) hospitalizirano je u studenome 2019., nekoliko mjeseci prije nego što je Kina objavila informaciju o pandemiji Covida-19, jučer je objavio Wall Street Journal pozivajući se na dosad neobjavljeno izvješće američke obavještajne službe.

List piše da bi izvješće, koje daje nov uvid u pojedinosti o intenzitetu simptoma, o broju hospitaliziranih laboranata i vremenu kada su oboljeli, moglo pokrenuti novu raspravu o porijeklu pandemije koronavirusa, a moglo bi utjecati i na proširenje istrage o tomu je li koronavirus 'pobjegao' iz laboratorija prenosi HRT..

Izvješće je objavljeno uoči sastanka savjetodavnog tijela Svjetske zdravstvene organizacije na kojem će se raspravljati o sljedećoj fazi istrage o porijeklu Covida-19.

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost nije željela komentirati izvješće objavljeno u američkom listu, no kazala je da administracija predsjednika Bidena još uvijek inzistira na "ozbiljnim pitanjima o najranijim danima pandemije, uključujući i njezino porijeklo koje se povezuje s Narodnom Republikom Kinom". Rekla je i da američka vlada surađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i ostalim državama članicama te da podupire stručne procjene o porijeklu pandemije "koje nisu ispolitizirane".

- Nećemo davati izjave kojima prejudiciramo aktualnu studiju WHO-a o izvoru SARS-CoVa-2, no jasno je da bi međunarodni stručnjaci trebali temeljito procijeniti tehnički vjerodostojne teorije, rekla je.

WSJ piše da su sadašnji i bivši dužnosnici, koji su upoznati s podacima obavještajnih službi o laboratorijskim istraživačima, iznijeli niz stajališta o dokazima iz izvješća, a jedna je neimenovana osoba istaknula da treba provesti "daljnju istragu i iznijeti dodatne potvrde" o dosadašnjim saznanjima.

Sjedinjene Države, Norveška, Kanada, Britanija i ostale države u ožujku su izrazile zabrinutost zbog studije o porijeklu Covida-19 organizirane pod okriljem WHO-a te su pozvale na dodatnu istragu i potpuni pristup svim relevantnim podacima o ljudima, životinjama i ostalim informacijama o ranoj fazi izbijanja epidemije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KINA, KORONAVIRUS, laboratorij