Zagreb

ZagrebDox: "Stanje stvari" s aktualnim društvenim temama

Piše: PolitikaPlus/Hina

Stanje stvari, jedan od službenih programa ovogodišnjeg ZagrebDoxa, što će se održati od 13. do 20. lipnja, donosi sedam filmova koji se bave aktualnim društvenim temama i preokupacijama suvremenog svijeta.

Filmovi odabrani za taj program ocrtavaju suvremeno doba kroz teme kao što su borba za ženska prava i rodnu ravnopravnost, koruptivni državni sustavi, ekonomija i tržište rada.

Film "Judy protiv kapitalizma" Mikea Hoolblooma posvećen je jednoj od vodećih kanadskih feministica iz šezdesetih i sedamdesetih, aktivistici i novinarki Judy Rebick, kombinirajući arhivske snimke s njezinim razmišljanjima o političkim i osobnim temama.

To "lirsko ostvarenje" otkriva i Judyinu paralelnu bitku s posljedicama traumatičnih iskustava u djetinjstvu.

"Dopunjavajući svoje ostvarenje poetičnim snimkama na Super 8-ici, formatu filmske vrpce koja je upravo u to doba popularizirana na nezavisnoj filmskoj sceni, Hoolbloom vješto evocira karakter jednog vremena, čiji ideali, bitke i snovi relevantnima ostaju i danas", ističe se u najavi. 

U fokusu kratkometražnog dokumentarca "Čistimo zajedno" Gabrielle Stemmer mlade su majke koje balansiraju između svakodnevnih obaveza i emotivnih turbulencija, usamljenosti i zapostavljenosti. Dok njihovi supruzi rade, te kućanice snimaju YouTube tutorial vlogove o održavanju domova.

Andrej Grjazev u filmu "Temeljna jama", sastavljenom od reportažnih snimki i videa objavljenih na društvenim mrežama, simbolički ujedinjuje glasove siromašnih i obespravljenih ruskih građana usmjerene protiv korumpirane Putinove vlade. 

"Prikazan na brojnim festivalima, od Berlinala i IDFA-e do onih u Jihlavi i Ateni, ovaj dokumentarac uz snažnu dozu gorkog, crnog humora i empatično solidariziranje s marginaliziranima donosi autentičan pogled na suvremene oblike totalitarizma", ističe se.  

Vitalij Manskij, jedan od vodećih ruskih dokumentarista, u filmu "Gorbačov. Raj" donosi portret bivšeg političkog magnata i posljednjeg predsjednika SSSR-a Mihaila Gorbačova, pokretača promjena koje su donijele radikalne izmjene u konstelaciji političkih velesila, a danas živi tiho i povučeno s teretom vlastite političke ostavštine.

Za to "neobično intimno ostvarenje, koje više nalikuje poetičnoj studiji karaktera negoli uzbudljivom političkom filmu", Manski je osvojio nagradu festivala IDFA za najbolju režiju. 

Njemačka redateljica Carmen Losmann u svom duhovitom dokumentarcu "Oeconomia" izaziva neke od ključnih igrača suvremenog kapitalizma da odgovore na jednostavna i prizemna pitanja o novcu, rastu, zaduživanju i bankama, no rijetki odgovori koje dobiva uglavnom su popraćeni arogancijom, ali i zbunjenošću logikom koja upravlja globalnom financijskom industrijom. 

Nesigurno tržište rada tema je filma "Nova smjena" Jindřicha Andrša, čiji je protagonist bivši rudar kojemu se, nakon zatvaranja rudnika ugljena gdje je proveo 25 godina nudi posao računalnog programera, a za jedan od najpoželjnijih i najlukrativnijih poslova danas priprema se na prekvalifikacijskom edukativnom tečaju. 

Film "Juha od jastoga" španjolskog redateljskog tandema Pepe Andreu i Rafael Molés smješten je u maleni islandski grad Grindavík gdje živi zajednica koja i danas počiva na ribolovu, a dinamika društvenog života uglavnom se odvija u lokalnoj gostioni dvojice braće, uz pune zdjelice njihova popularnog specijaliteta – juhe od jastoga. 

"Fokusirajući se na stanovnike, njihove žustre rasprave i sjetne uspomene, na živahnu atmosferu malene zajednice, film Juha od jastoga podsjeća da su najvažniji dio svakog društva upravo njegovi – ljudi". 

Ovogodišnje izdanje ZagrebDoxa će se održati u Kinu SC, Teatru &TD i MM centru u Studentskom centru te na Ljetnoj pozornici Tuškanac u Zagrebu.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dokumentarci, film, zagrebdox