Hrvatska

SLUŽBENO: Plenković - Donijeli smo povijesnu odluku, Hrvatska kupuje 12 francuskih aviona Rafale

Piše: PolitikaPlus

Vlada RH nabavit će 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R po cijeni od 999 milijuna eura, objavio je u petak premijer Andrej Plenković.

''Vlada je ocijenila da je ponuda Francuske najbolja i donijela odluku o nabavi 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale, 10 jednosjeda i 2 dvosjeda'', precizirao je Plenković.

Plenković je na početku podsjetio da se danas obilježava Dan Hrvatske vojske te svim hrvatskim vojnikinjama i vojnicima, policajcima i braniteljima čestitao. 'U protekla tri desetljeća hrvatska vojska stekla je ogromno iskustvo u Domovinskom ratu, izgradila se u učinkovitu i modernu vojnu silu', poručio je premijer. 'Zato što smo svjesni da je mir dragocjen, ispunjavamo prioritete obrambene i sigurnosne politike'.

'Unatoč tome što je u posljednjih 15 godina propušteno da se donesu odluke koje će dodatno ojavačti hrvatsko zrakoplovstvo, mi ćemo danas donijeti povijesnu odluku o nabavi borbenih aviona. Ovom odlukom gledamo budućnost hrvatske sigurnosti i hrvatske vojske'.

Današnjom odlukom ne ostvarujemo samo najveću investiciju u Hrvatske oružane snage od osamostaljenja, nego ulažemo u očuvanje mira, rekao je Plenković.

Međuresorno povjerenstvo, a ovaj proces započet je u vrijeme naše prve Vlade, u srpnju 2019., temeljito je evaluiralo ponude SAD-a, Francuske, Švedske i Izraela i jednoglasno usvojilo studiju o nabavi višenamjenskog borbenog aviona.

"Novim borbenim avionom kojim ćemo zamijeniti MIG-ove očuvat ćemo sposobnosti hrvatskog ratnog zrakoplovstva", rekao je. "Steći ćemo moćno strateško sredstvo odvraćanja", dodao je premijer. Ostvarujemo i najveće ulganje u trajni mir". "Povećat će se sigurnost. Hrvatskoj se otvara mogućnost razvoja istraživaćkih segmenata", dodao je. Povjerenstvo je temeljito pregledalo dokumente. "Vlada je razmatrala studiju da je ponuda francuske najbolja. Hrvatska će ga dobiti u najboljem standardu F3F", dodao je. "Njihova ponuda pokazala je najboljom jer za najpovoljniji iznos novca dobiva najbolje opremljen avion", kazao je premijer. "Pruža najbolju obročnu otplatu. Želim zahvaliti Švedskoj, Izraelu i SAD-u na njihovim ponudama", kazao je.
Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANDREJ PLENKOVIĆ, BORBENI ZRAKOPLOVI