Hrvatska

DONOSIMO CIJELU KRONOLOGIJU NABAVKE ZRAKOPLOVA: Nakon odustajanja od izraelskih F-16 odluka za francuski Rafale

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vlada je u petak donijela odluku o nabavci višenamjenskog borbenog aviona Rafale. Donosimo kronologiju događaja vezanih za odluku o nabavci aviona, donesenu godinu i pol nakon prvog pokušaja kupnje aviona od Izraela koji je početkom 2019. izvijestio hrvatsko ministarstvo obrane da ne može dobiti odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj.

2019.

31. siječnja

- Premijer Andrej Plenković izjavio je da je Vlada u fazi izrade analize zašto nije uspjela nabava borbenih zrakoplova od Izraela, poručivši da je bitno da nisu narušeni odnosi sa SAD-om i Izraelom.

- Ministar obrane Damir Krstičević pozvao je da se temeljito i odgovorno sagleda cijela kronologija procesa pripreme i provedbe nabave zrakoplova, te da se u smirenoj i argumentiranoj raspravi razjasni situacija.

 

7. veljače

- Vlada je jednoglasno odbacila kao neosnovanu interpelacijiu o njezinu radu u postupku nabave višenamjenskih borbenih aviona, koju je podnijelo 16 SDP-ovih zastupnika u Hrvatskome saboru

- Ministar obrane Damir Krstičević izjavio je da ne odustaje od stajališta da su Hrvatskoj potrebni višenamjenski borbeni zrakoplovi, a koje će se avione nabavljati odlučit će se nakon detaljne analize propale nabave izraelskih borbenih aviona.

 

14. veljače

- Uoči rasprave o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade povodom neuspjele nabave aviona, predsjednik te stranke Davor Bernardić zatražio je od Vlade da u roku od 15 dana dostavi Saboru svu dokumentaciju, uključujući i dokument upozorenja, tzv. 'non-paper', koji je američki veleposlanik osobno uručio premijeru.

- Premijer Andrej Plenković poručio je da stoji iza ministra obrane jer su sve radnje u postupku nabave vojnih zrakoplova provedene transparentno i u skladu sa zakonom, a podsjetio je kako je jedan od razloga za pokretanje postupka nabave aviona bio i neuspjeli remont MIG-a 21 iz 2013. godine.

 

15. veljače

- Hrvatski sabor nije prihvatio SDP-ovu Interpelaciju o radu vlade zbog propale kupnje borbenih aviona F-16 Barak od Izraela. Protiv nje se izjasnilo 79 zastupnika, troje je bilo suzdržano, dok ju je podržalo 43 zastupnika. Podnositelji interpelacije smatraju da Vlada, a posebno Ministarstvo obrane, nisu postupali transparentno i nisu vodili računa o ukupnim interesima Hrvatske kao i da je njime ugrožena sigurnost Hrvatske i njen vanjsko-politički položaj.


13. lipnja

- Ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je da se intenzivno radi na nalaženju optimalnog rješenja za opremanje hrvatskoga ratnog zrakoplovstva borbenim avionima novije generacije.


28. lipnja

- U Banskim dvorima održana sjednica Vijeća za obranu koje je potvrdilo potrebu očuvanja sposobnosti zaštite zračnog prostora vlastitim višenamjenskim borbenim avionima i predložilo Vladi osnivanje međuresornog povjerenstva s ciljem provedbe svih aktivnosti vezanih za nabavu višenamjenskog borbenog aviona. Prije sjednice ministar Krstičević je rekao da će na njoj bit riječi o ponovnom pokretanju procesa nabave borbenih aviona za Ratno zrakoplovstvo.


3. srpnja

- Saborski Odbor za obranu prihvatio je potporu i mišljenje za pokretanje procesa nabave višenamjenskih borbenih zrakoplova koju je na sjednici u srijedu zatražio potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević koji je naglasio da taj proces zahtijeva ''pametno, pažljivo, ali žurno i transparentno djelovanje'' te potporu pozicije i opozicije. U uvodnom govoru otkrio je da Hrvatska kreće u nabavu eskadrile od 12 višenamjenskih borbenih aviona, naglasivši pritom kako bi se do ukupnog broja moglo doći postupno.


25. rujna

- Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona izvijestilo je da je zaprimljeno pet iskaza interesa za nove i osam iskaza interesa za rabljene avione. Ponude su pristigle na zahtjev upućen početkom kolovoza na 26 potencijalnih ponuditelja.

- Po pisanju medija interes su iskazale Italija, Francuska, Švedska, SAD, Švedska, Norveška, Danska i Izrael koji ponovno nudi rabljeni izraelski Barak. Francuska je spremna ponuditi rabljeni Mirage 2000 i novi Rafale, dok bi Italija ponudila rabljeni Eurofighter. SAD bi ponudile novi F-35 te F-16 Blok 70/72, a Švedska noviji Gripen C i D verzije. Norveška i Danska ponudile bi svoje rabljene F-16 avione.


2020.

 

2. travnja

- Premijer Andrej Plenković izvijestio je na sjednici Vlade da je Hrvatska u okolnostima borbe protiv epidemije koronavirusa odlučila do daljnjeg odgoditi proces nabave borbenih aviona.

 

18.kolovoza

- Ministar obrane Mario Banožić rekao je u Zemuniku da je nabava višenamjenskih borbenih aviona od strateškog značaja za Hrvatsku i od presudnog značaja za daljnji razvoj sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i unaprjeđenja sigurnosti Hrvatske, ali i stabilnosti ovog dijela Europe.

 

9. rujna

- Vlada je priopćila da je Međuresorno povjerenstvo zaprimilo ponude za nabavu višenamjenskog borbenog aviona od Švedske, SAD-a, Francuske i Izraela. Time je završila faza dostave ponuda i započeo proces evaluacije koji će trajati do kraja 2020. godine. Ministar financija Zdravko Marić rekao je da predstoji razdoblje evaluacija i analize ponuda, a nakon toga će se govoriti i o proračunu. Istaknuo je i da će se pritom voditi računa i o fiskalnom efektu i aspektu, "a isto tako i o nekakvom vremenskom horizontu, u smislu nekakvog otplatnog plana, te njihovog dolaska u Hrvatsku".


13. rujna

- Ministar obrane Mario Banožić izjavio je kako je 12. prosinca rok Međuresornom povjerenstvu da odluči koju ponudu za nabavu borbenih aviona će predložiti za odabir.


22. rujna

- Ministar obrane Banožić najavio je kako će vojno izaslanstvo MORH-a posjetiti sve ponuđače borbenih aviona kao dio procesa validacije njihovih ponuda. Potvrdio je kako će posjetiti ponuđače i u SAD-u te u Švedskoj.


4. listopada

- Ministar obrane Banožić izjavio je da su sve četiri zemlje koje su predale ponudu za nabavu aviona jednake te da prije financijskog djela još puno pitanja treba riješiti sa stručne strane.


14. listopada

- Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je da ono što se nudi zadovoljava naše potrebe, a problem će biti ako američka ponuda bude preskupa, ali da tu odluku mora donijeti premijer.


8. prosinca

- Ministar obrane Mario Banožić rekao je da će se odluka o nabavci višenamjenskih borbenih zrakoplova donijeti početkom 2021. godine, a sam ugovor potpisati krajem 2021.


21. prosinca

- Nakon što su zaprimljene ponude četiriju država (SAD-a, Švedske, Francuske i Izraela), Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskog borbenog aviona dovršilo je evaluaciju ponuda i premijeru uputilo studiju izvedivosti za nabavu višenamjenskog borbenog aviona.


23. prosinca

- Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je kako će odluka Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova - doći ubrzo te kako nakon toga slijede pregovori s izabranim ponuditeljem.


- Ministar obrane Mario Banožić rekao je ako će se pri donošenju odluke zatražiti mišljenje saborskog odbora.

 

2021.


30. travnja

Ministar obrane Mario Banožić potvrdio je da će odluka o nabavi borbenih aviona biti donesena do kraja mjeseca

 

20. svibnja

- Vijeće za obranu dalo je na sjednici održanoj u Uredu predsjednika Republike Hrvatske potporu Vladi u dovršetku postupka odabira višenamjenskog borbenog aviona.

 

28. svibnja

- Vlada RH nabavit će 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R po cijeni od 999 milijuna eura, objavio je premijer Andrej Plenković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

borbeni zrakoplovi, hrvatska, rafael