Hrvatska

BULJ PREUZEO MJESTO GRADONAČELNIKA SINJA: Nejasno mi je, kako to da je ovoliko ljudi iz gradske uprave otišlo na godišnji točno kad su završili izbori

Piše: PolitikaPlus/Hina

Novi gradonačelnik Sinja Miro Bulj preuzeo je u ponedjeljak vlast od dosadašnje gradonačelnice Kristina Križanac, koja mu je uručila dokumentaciju o projektima i stanju u gradu, na čijem je računu 29 milijuna kuna.

Bulj je najavio kako će inzistirati na zakonitosti i transparentnosti rada gradske uprave te da se hitno krene sa pripremama za sve projekte koji čekaju, a poglavito s EU projektima.

Rekao je kako njegovi prvi potezi neće biti politički obojeni, niti će biti nametanja kadrova a od djelatnika Gradske uprave, s kojima je održao sastanak, očekuje profesionalnost, transparentnost i učinkovitost u korist svih građana.

Na njegov zahtjev, čitajući popis svih zaposlenih u više navrata se čulo: "godišnji", "godišnji", "godišnji"...

Nakon toga Bulj je zamolio djelatnicu da zbroji koliko je osoba na starome, a koliko na novom godišnjem odmoru, te tražio na uvid i plan godišnjih odmora...

"Želim čist početak i žao mi je što određeni pročelnici nisu došli na ovaj sastanak nego su otišli na godišnji odmor ili ne znam gdje su, ali očekujem da ćemo svi zajedno napraviti učinkovitu i profesionalnu Gradsku upravu. Inzistiram na zakonitosti i transparentnosti. Grad Sinj bit će najtransparentniji i najučinkovitiji grad i očekujem od svih vas da zajedno radimo na tome", rekao je Bulj.

Istaknuo je kako je pred njim kao gradonačelnikom vrlo bitan projekt jer 150-ero djece nije upisano u vrtiće a tu je i rješavanje problema aglomeracije.

Na preuzimanju dužnosti novog gradonačelnika Sinja bio je i  Vuk Vuković čiji Institut sinergije znanosti i društva u nekim gradovima provodi projekt povećanja transparentnosti proračuna. Takvu aplikaciju Bulj namjerava uvesti i u Grad Sinj te će preko nje svaki građanin moći vidjeti sve na što se troši gradski novac.

"Ta aplikacija podrazumijeva da su apsolutno svi troškovi dostupni javnosti, od najmanjih stvari poput ručkova do velikih javnih nabava i plaća zaposlenika. Cilj je da se takvom transparentnošću omogući da Grad Sinj dosegne jednu veću razinu otvorenosti prema svojim građanima i da tako pokaže da nema što skrivati. To je po nama jedan od najefikasnijih 'boraca' protiv korupcije“, objasnio je Vuković.Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MIRO BULJ, SINJ