Hrvatska

NA DVIJE GODINE: Hrvatska izabrana za članicu Ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska je izabrana je za članicu Ekonomskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih Naroda (ECOSOC) od 2022. do 2024., priopćilo je u utorak ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

ECOSOC je jedno od šest glavnih tijela UN-a nadležno za koordinaciju UN-ovih aktivnosti na međunarodnim gospodarskim i društvenim pitanjima, kao i pitanjima iz područja kulture, obrazovanja, zdravstva, ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Članice ECOSOC-a su 54 države članice UN-a, a rad Vijeća se odvija kroz funkcionalne, regionalne i stalne komisije i odbore, specijalizirane agencije, programe i fondove UN-a te ad hoc radne skupine i druga stručna tijela.

Hrvatska je bila članica ECOSOC-a od 2000. do 2002., pri čemu je tijekom 2002. predsjedala ovim tijelom te u razdoblju od 2013. do 2015. kada je tijekom 2014. i 2015. bila potpredsjednica ECOSOC-a.

Članstvo u ECOSOS-u nova je prilika za aktivno sudjelovanje Hrvatske u kreiranju novih politika i trendova na gospodarskom i socijalnom području. Rad ECOSOC-a će biti od dodatnog značaja u razdoblju nakon pandemije covida-19, s obzirom na potrebu postizanja globalnog gospodarskog i socijalnog oporavka, stoji u priopćenju.

Mandat Hrvatske u ECOSOC-u počinje s 1. siječnja 2022. i završava 31. prosinca 2024.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, un