Hrvatska

MILANOVIĆ O UHIĆENJU SUDACA: To je sustav koji je HDZ-ov. Sve je funkcioniralo kao po špagi. Puhovski - udbaški druker, to je to...

Piše: PolitikaPlus/HRT

Predsjednik Zoran Milanović boravi na Krku. Tijekom posjeta komentirao je aktualne političke događaje, konkretno, uhićenje sudaca osječkog suda. 

U razgovoru s novinarima Zoran Milanović komentirao je aktualne političke teme. Konkretno uhićenja osječkih sudaca.

Ne znam detalje, vidjet ćemo što će biti. Tri suca, mislim, to je sistemski poremećaj. Djeluje kao lupus, teža imunološka situacija. Puno je tri suca. Postoji jedna polufikcija da Vrhovni sud, kojem je pak osnivanjem Visokog kaznenog suda "oduzeto pola glave", to je protuustavni i kad tad će biti promijenjeno i ukinuto. Da na čelu Vrhovnog suda je osoba, koja god, koja bi u određenim postupcima, stavom, gardom, mogla činiti razliku. To do sada nije bio slučaj. Ja sam predložio Zlatu Đurđević, a HDZ će očajnički, pod svaku cijenu pokušati minirati. Vidjet ćemo što će biti. To je HDZ-ovo pravosuđe, "jedan kroz jedan". Tu razgovora nema. To Plenković štiti i njegova bratija i Šeks, istaknuo je.

Dodaje da ako su uhićena trojica sudaca da se ne radi "o štriku, već o mreži".

Vidjet ćemo, može i USKOK pogriješiti, ističe te dodaje:

To je sustav koji je HDZ-ov. Sve je funkcioniralo kao po špagi, dok stvari nisu postale toliko javne da ih se više nije moglo skrivati. Onda je po ustaljenom obrascu reagirao "dobri i simpatični medo" - USKOK. A uskoci moraju biti uskoci, potpuno drugi mentalitet, dodaje.

Što se tiče Ratka Mladića, kaže da je bitno da je u zatvoru.

 Sada će ga se, nadam se, u Republici Srpskoj i Srbiji ponovno slaviti. On je jedan sociopat, grozan tip, a tu ću stati da ne bi Pupovac imao nešto protiv mene. To su činjenice. Vidjeli smo da je Vijeće tu podijeljeno skoro bilo. No, 20 godina tog postupka je jedna sramota i travestija. Istina je manje više jasna. Pitanje je, je li bio genocid i u kojoj mjeri i gdje. Prag za dokazivanje genocida dosta je visok i tako treba ostati, jer bi u protivnom svatko kome stanete na žulj mogao reći da se radi o genocidu. Znači osam tisuća pobijenih muškaraca u Srebrenici po meni je genocid. Je li ubijanje muslimana i Hrvata 1992. godine genocid? To je Sud odbio. Po meni nije, a Srebrenica po meni je.

Govorio je opet i o Žarku Puhovskom.

Ako želiš ulaziti u sukob, onda je to cijena koju moraš platiti. Po čemu je uvreda da kažem da je netko to i to. Po čemu je uvreda ako kažem da je udbaški druker. On je gradio karijeru, dok su neki bezazleni malo glasniji dečki završili na robiji. Da nam prodaje moral... Ja samo mogu reći da sam najčistiji od najprljavajijih. Dalje ne idem. Ima čistijih od mene. Taj Puhovski je 2009. je na Haaškom sudu svjedočio protiv hrvatske države, išao im je na ruku, a oni su dokazivali da je hrvatska država zločinačka organizacija. Išao je rušiti državu, ali on želi da ga tretiram kao uglednog građanina. Ne, ti si druker. To je to, ističe. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović