Hrvatska

Biden će upozoriti Britaniju: Ne ugrožavajte mir u Sjevernoj Irskoj

Piše: PolitikaPlus/Hina

Američki predsjednik Joe Biden upozorit će britanskoga premijera Borisa Johnsona na njihovom prvom sastanku da učini sve kako bi spriječio da nesuglasice s Europskom unijom ugroze krhki mir u Sjevernoj Irskoj.

Na prvom putovanju u inozemstvo otkako je u siječnju preuzeo dužnost, Biden će se sastati s Johnsonom u Carbis Bayu u Cornwallu u četvrtak, uoči sastanka G7, koji će se održati od petka do nedjelje, summita NATO-a u ponedjeljak, sastanka SAD-EU u utorak te sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Ženevi dan nakon toga.

Biden će pokušati iskoristiti putovanje kako bi vratio povjerenje američkih saveznika u Europi i Aziji nakon zbrke koju je ostavio Donald Trump.

No, Biden nosi i neugodnu poruku Johnsonu, jednome od vođa brexita 2016. godine: spriječite da neugodni pregovori s EU-om ugroze mirovni sporazum sklopljen uz pomoć SAD-a 1998. kojim su prekinuta tri desetljeća krvoprolića u Sjevernoj Irskoj.

"Predsjednik Biden rekao je kristalno jasno kako vjeruje da je taj sporazum temelj miroljubive koegzistencije u Sjevernoj Irskoj", rekao je savjetnik Bijele kuće za sigurnost Jake Sullivan novinarima u Air Force One.

"Svaki potez koji bi ugrozio ili potkopao sporazum ne bi bio dobro primljen u Sjedinjenim Državama", rekao je Sullivan, ali nije želio reći da Johnsonovi potezi ugrožavaju mir.

Premda je Britanija formalno napustila EU 2020. godine, dvije strane još razmjenjuju prijetnje vezane uz sporazum o brexitu, nakon što je London jednostrano odgodio primjenu klauzula vezanih uz Sjevernu Irsku.

Uoči susreta Bidena i Johnsona, britanska je vlada priopćila kako se očekuje da će se dvojica čelnika složiti s time da što prije  trebaju početi dogovori o ponovnoj uspostavi putovanja između dviju zemalja.

Kako je izvijestio Reuters u utorak, Bidenova administracija osniva radne skupine s Britanijom, Kanadom, Meksikom i Europskom unijom koje će donijeti preporuke za sigurno ponovno omogućavanje putovanja nakon 15 mjeseci ograničenja uslijed pandemije.  Američki i britanski dužnosnici ne očekuju da će Washington ukinuti ograničenja prije 4. srpnja.

Osim toga, Biden i Johnson trebali bi dogovoriti i ambicioznu novu "Atlantsku povelju" po uzoru na onu koju su potpisali premijer Winston Churchill i predsjednik Franklin Roosevelt 1941.

Nova povelja sadržala bi planove o bliskoj suradnji na osam područja, među kojima su "obrana demokracije, izgradnja poštenog i održivog trgovinskog sustava, suočavanje sa cyber napadima, borba protiv klimatskih promjena i zaustavljanje pandemije koronavirusa".

Jedan od ciljeva bit će i uspostava sigurnoga putovanja, navodi se u priopćenju britanske vlade. Prije pandemije više od pet milijuna Britanaca svake je godine posjećivalo SAD, a više od 4,5 milijuna Amerikanaca putovalo je u Britaniju.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

joe biden