Zagreb

RADNI SUSRET: Tomašević nakon sastanka s Plenkovićem: Sudeći prema ovom sastanku, očekujemo dobro suradnju

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je primio gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića. Razgovarali su o suradnji Vlade i Grada Zagreba, s posebnim naglaskom na obnovu nakon razornog potresa te financijsko stanje grada, a Tomašević je u izjavi poslije susreta izrazio zadovoljstvo sastankom i vjeru u dobru suradnju.

Uz predsjednika Vlade, na sastanku su bili  i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat. Na sastanku su sudjelovali i zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec te zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Horvat je rekao da je na vrlo konstruktivnom sastanku otvoreno nekoliko tema, a poglavito tema obnove. Horvat je naveo da je za utorak sazvan prvi operativni sastanak o izradi programa zbrinjavanja ne samo građevinskog, već i drugih vrsta otpada jer su postojeća privremena odlagališta puna.

Od utorka krećemo u jednu operativnu suradnju koja će, nadam se, u ovu dinamiku unijeti novu energiju i ovu dinamiku drastično ubrzati, rekao je Horvat.

Tomašević: Jako smo optimistični

Tomašević je također rekao da je sastanak bio izrazito konstruktivan i sadržajan te da su prošli puno tema. Što se tiče financija, dogovoreno je da ostanu u kontaktu na dnevnoj razini. Pričali smo o nekim konkretnim rješenjima tako da smo tu zapravo jako optimistični, rekao je Tomašević. Sudeći prema ovom sastanku, koji je samo prvi u nizu, očekujemo dobro suradnju, poručio je. Odgovarajući na kritike o sporosti obnove Horvat je između ostalog istaknuo opsežnost priprema te poručio da ne odustaje od namjere da bez stručne podloge ne donosi bilo kakvo političko rješenje. Dodao je da namjeravaju ubrzati proces legalizacije i rješavanja imovinsko pravnih odnosa.

Tomašević je rekao da je fond solidarnosti prioritet što se tiče obnove javnih zgrada te da vjeruje da će se dinamika obnove što se tiče privatnih i javnih zgrada ubrzati.

Obećali smo da ćemo angažirati puno više zaposlenika Grada Zagreba da pomažu građanima u ispunjavanju zahtjeva za obnovu, rekao je Tomašević, dodavši da će o ovoj temi detaljno raspravljati na sastanku u utorak te da vjeruje kako će suradnja države i Zagreba nakon toga biti bolja prenosi HRT..

Uputa za stopiranje javnih nabava ne odnosi se na gradska poduzeća ili ustanove

Tomašević je rekao da idu prema stabilizaciji financijske situacije koja ih je zatekla i prema rebalansu proračuna, koji će, kako je rekao, omogućiti izvršavanje svih obaveza, nego i razvojne investicije. Što se tiče odluke o stopiranju javnih nabava poručio je da će ispoštovati postupke javne nabave koji su već završeni i koji su pred potpisivanjem ugovora. Ništa tu zapravo nema dramatično, nego jednostavno nismo htjeli da se pokreću prije svega novi postupci javne nabave, rekao je.

Pojasnio je da se uputa ne odnosi na javne nabave vezano za gradska poduzeća ili ustanove, već samo za gradsku upravu, tako da će najnormalnije funkcionirati zdravstvene, kulturne i odgojno-obrazovne ustanove kao i gradska poduzeća.

Htjeli smo stvoriti taj prostor za rebalans proračuna, dodao je Tomašević.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TOMISLAV TOMAŠEVIĆ, ANDREJ PLENKOVIĆ