Hrvatska

MILANOVIĆ: Nećemo dati suglasnost na deklaraciju NATO jer nas se tretira kao sitan kusur

Netko ima problem da se u završnoj deklaraciji NATO-a spominje Daytonski sporazum i tri konstitutivna naroda. Kao da je deklaraciju pisala nevladina udruga iz Sarajeva..

Piše: PolitikaPlus/HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović prijepodne je boravio u Požegi. Jutros je obišao poplavom pogođeno naselje Vidovci, a nakon toga je sudjelovao u obilježavanju 30. obljetnice ustrojavanja 63. "A" samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega. 

Predsjednik Zoran Milanović rekao je da možemo i trebamo biti zadovoljni državom koju imamo, da usprkos svim prijeporima s kojima se svakodnevno suočavamo i unatoč tomu što smo svi različiti, svi dijelimo zajedničku ljubav prema neovisnoj i slobodnoj Hrvatskoj, državi u kojoj svatko slobodno može iznijeti svoje mišljenje. Najzaslužniji za to su upravo branitelji, a posebno oni koji su u obrani domovine poginuli. Njima u čast, za 34. pripadnika 63. samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde, u središtu Požege položio je vijence i zapalio svijeće. Ondje su bila i izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade, kazao je HTV-ov novinar Igor Rotim za Podnevnik Dnevnik.

Postrojba 63. "A" samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde doista je posebna postrojba. Formirana je 6. lipnja 1991. godine, a na ovaj dan potpisani su i prvi ugovori. Bio je to početak profesionalne Hrvatske vojske kakvu danas poznajemo. To je postrojba koja je pod vodstvom generala u mirovini Miljenka Crnjca sudjelovala kasnije i kao 123. požeška brigada koja je nastala od ove bojne. Sudjelovala je u svim velikim vojnim operacijama, posebno u zapadnoj Slavoniji. Dali su nemjerljiv doprinos oslobađanju ovoga dijela Hrvatske. Nakon toga, predsjednik Milanović otišao je u Našice i pridružio se obilježavanju Dana grada Našica, dodaje Rotim.

Danas smo, 30 godina kasnije, vjerujem ipak na zadovoljstvo onoga što je stvoreno, a to je država koja uz sve prijepore i nesporazume ima jedno temeljno jedinstvo,  zajedničku vjeru i zajednički cilj, jednu svijest o zajedničkom porijeklu, rekao je predsjednik Zoran Milanović. Vi ste stvoritelji ove države, poručio je predsjednik Zoran Milanović okupljenima na 30. godišnjici osnutka 63. A samostalne gardijske bojne ZNG-a u Požegi.

Predsjednik Milanović upozorio je da bi na skorašnjem summitu NATO-a moglo biti problema sa završnom deklaracijom jer neke zemlje ne žele spominjanje Daytonskog sporazuma.

“U komunizmu se obitelj Gordana Grlića Radmana obogatila, dobio je hrvatsko ime Gordan. Neće biti problem s Grlićem, još dogovaramo završnu deklaraciju summita. Neke zemlje ne žele spominjanje Daytonskog sporazuma. Morat ću o tome na summitu razgovarati, inače nećemo dati suglasnost na završnu deklaraciju jer nas se tretira kao sitan kusur. Netko ima problem da se u završnoj deklaraciji NATO-a spominje Daytonski sporazum i tri konstitutivna naroda. Kao da je deklaraciju pisala nevladina udruga iz Sarajeva, ne mislim se vratiti u Zagreb s tim. To pokazuje kakve planove za BiH imaju neki međunarodni krugovi, to preko Hrvatske neće proći. Nisam se mislio time baviti”, rekao je izvještava N1..

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZORAN MILANOVIĆ, NATO