Zagreb

Grbin i Tomašević složni: Povjerenstvo je pogriješilo, potrebne su izmjene zakona

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević smatra da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pogriješilo otvorivši protiv njega predmet, a predsjednik SDP-a Peđa Grbin pozvao je Vladu da zbog tog slučaja i eventualnih budućih u saborsku proceduru uputi izmjene zakona.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet protiv gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića zbog moguće povrede članka 15. Zakon o sprječavanju sukoba interesa, odnosno zbog imenovanja suprotno proceduri u Zagrebačkom holdingu.

Prema tom članku zakona članove upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava u kojima jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave ima dionice ili udjele u vlasništvu (kapitalu društva) predlaže glavnoj skupštini, odnosno skupštini društva predstavničko tijelo jedinice lokalne i jedinice područne (regionalne) samouprave.

Nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma za zagrebačku Skupštinu između SDP-a te Možemo! i partnera, Grbin je u izjavi novinarima ustvrdio da je Povjerenstvo reagiralo temeljem članka kojeg je, kako je istaknuo, "praktički jučer zatražilo da se izbriše iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa", a s obzirom na to da je Zakonom o lokalnoj samoupravi iz 2012. godine na drukčiji način uređeno pitanje imenovanja osoba u upravljačka i nadzorna tijela u trgovačkim društvima u vlasništvu jedinice lokalne samouprave.

"Uz dužno poštovanje prema Povjerenstvu i odličnom poslu koje rade u brojnim drugim sferama, ovo nije njegova, ovo je zadaća zakonodavstva", rekao je Grbin te stoga pozvao Vladu da u saborsku proceduru uputi izmjene zakona.

"Očekujem od Vlade da u najkraćem mogućem roku uputi bilo izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi ili izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa kako bi bilo potpuno jasno i nedvojbeno na koji način se imenuju upravna i nadzorna tijela u trgovačkim društvima na području jedinica lokalne samouprave", dodao je.

Naglašava hitnost tih izmjena kako bi se jasno ustanovila pravila za sve općine, gradove i županije, a vjeruje i u postizanje širokog konsenzusa. "Sutra se taj problem može dogoditi u Zadru, Osijeku, Splitu, Rijeci, Puli… i zato to trebamo riješiti sada kako bi se već sutra moglo početi raditi i vjerujem da se oko ovoga može postići vrlo širok konsenzus u Saboru", dodao je.

Tomašević o imenovanjima: Trebalo je hitno djelovati zbog stanja u Holdingu

Zagrebački gradonačelnik i čelnik Možemo "Tomislav Tomašević obrazložio je imenovanje dva člana Uprave i tri člana NO Holdinga potrebnom hitnog djelovanja "s obzirom na stanje u zagrebačkom Holdingu" te dodao kako je riječ o uvriježenoj dosadašnjoj praksi, a odbacio je i tumačenja da su imenovanjima prekršili predizborna obećanja.

"Odluka je potpuno pravno valjana, danas su nova Uprava i novi NO upisani u Registar trgovačkog suda. Radi se o uvrježenoj dosadašnjoj praksi koja traje više od osam godina", dodao je.

I Tomašević ističe kako poštuje rad Povjerenstva, no smatra da su ovaj put pogriješili, "posebice imajući na umu da je upravo dosadašnje tumačenje tog istog Povjerenstva bilo da u slučaju ove kolizije između dva zakona (Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o lokalne samouprave) bilo da se primjenjuje "kasniji" zakon.

"Obrazložit ćemo sve argumente u postupku koji očekujem i vjerujem da će to biti riješeno na odgovarajući način", rekao je.

Naglasio je da će većina članova Uprave kao i NO Holdinga biti izabrana na javnom natječaju (tri od pet), odnosno da su i u Upravu i u NO imenovali samo minimalno potreban broj članova.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tomislav tomašević, peđa grbin, povjerenstvo