Hrvatska

SABOR: Nema prolaza za Zlatu Đurđević - Klubovi ponovili svoje stavove

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborski klubovi zastupnika u četvrtak su raspravljajući o prijedlogu predsjednika Republike da se Zlata Đurđević imenuje za predsjednicu Vrhovnog suda zadržali ranije stavove, HDZ je je neće podržati jer je ignorirala zakon, a SDP tvrdi da je vladajući ne žele jer je neovisna.

“Time što se nije javila na javni poziv nije u zoni nezakonitosti, međutim predložiti nekoga tko nije sudjelovao u javnom pozivu je nezakonito i takav kandidat ne može doći pred Hrvatski sabor”, rekao je Dražen Bošnjaković (Klub HDZ-a)

Bošnjaković: Želimo javni poziv na koji će se javiti barem 10 kandidata

To bi značilo da oni koji su se javili na javni poziv i napisali programe nisu u jednakoj poziciji, kazao je Bošnjaković istaknuvši kako je uvođenje javnog poziva realizacija načela da javne funkcije moraju biti dostupne svima pod jednakim uvjetima.

„HDZ hoće na čelu Vrhovnog suda osobu koja je stručna, kompetentna, koja ima ugled, da bi do toga došli treba ohrabriti ljude koji ispunjavaju te uvjete. Želimo javni poziv na koji se ljudi neće bojati javiti, gdje će se javiti barem 10 relevantnih kandidata”, poručio je Bošnjaković.

Onaj tko pretendira na mjesto predsjednika Vrhovnog suda ne može ignorirati zakon i prihvatiti da ga se predlaže iako nije sudjelovao u javnom pozivu i napisao program rada, zaključio je.

Peđa Grbin (Klub SDP-a) ocijenio je da Đurđević ne odgovara vladajućima jer nije dio sudačke elite, jer ne želi biti HDZ-ov eksponat i zato što vladajući ne žele da se stanje u pravosuđu poboljša.

Grbin: Đurđević ne prihvaća da joj Peđa, Zoran ili Andrej sole pamet

„Đurđević je samostalna, svoja i ne prihvaća da joj Peđa, Zoran ili Andrej sole pamet i utječu na to kako će odlučivati, to je glavni razlog što ju vladajuća većina ne podržava”, ustvrdio je Grbin hvaleći Đurđević kao profesionalnu, stručnu i sposobnu osobu.

Vladajućima ona ne odgovara jer ne želi biti njihov eksponat i zato što HDZ ne želi da se stanje u hrvatskom pravosuđu poboljša. "HDZ boli briga ili nešto više za Hrvatsku”, ustvrdio je Grbin.

Istaknuo je da izbor predsjednika Vrhovnog suda ne može sam po sebi promijeniti stanje u pravosuđu, ali ga može početi mijenjati, može pokazati da smo kao društvo spremni na iskorake.

Glavni argument HDZ-a o kršenju procedure i zakona Grbin je nazvao „traženjem dlake u jajetu”, „bacanjem magle u oči” i „pokušajem skrivanja pravog razloga” navodeći primjere nekih odluka Ustavnog suda nakon kojih nitko nije prestao biti ministar ili predsjednik Sabora.

Slično misli i Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a i Centra ), koja smatra da je rasprava o Đurđević zapravo rasprava o tome jesmo li spremni za korak naprijed u pravosuđu. „Đurđević nije netko koga se može kontrolirati, ucijeniti, njena nezavisnost našeg premijera plaši i nema šanse da prođe. Javnost sad može vidjeti kako se to radi - čistu osobu provući ćemo kroz blato”, rekla je Mrak Taritaš.

Ova rasprava s malo argumenata demotivirat će sve kvalitetne ljude da se ubuduće jave na javni natječaj, dodala je Dalija Orešković (Centar).

Podrška Đurđević stigla je i od Kluba IDS-a čiji je Marin Lerotić zaključio da je protekla rasprava o Vrhovnom sudu prikaz stanja u pravosuđu i „rupa” u zakonu.

Zekanović: Đurđević je eksponent politike Milanovića, Grbina, Benčić, Tomaševića...

Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti) ponovio je da  neće podržati Đurđević jer, osim što je kršila proceduru, eksponent je neoliberalnog svjetonazora „politike Zorana Milanovića, Grbina, Benčić, Tomaševića i sličnih”.

Željko Sačić (Suverenisti) pak smatra da je Šime Savić prihvatljiviji kandidat, a da je predsjednik države Đurđević „inficirao svojim pravnim nasilničkim stilom”.

Stephen Nikola Bartulica (Klub Domovinskog pokreta) kazao je da se ne slažu s Đurđević da su problemi u pravosuđu nastali devedesetih. Smatra da glavni uzroci sežu daleko prije devedesetih, u nasljeđe komunizma.

Nikola Grmoja (Klub Mosta) nije zauzeo čvrsto stajalište već rekao da ćemo na kraju dobiti kandidata oko kojeg će se dogovoriti HDZ i SDP te da Most taj prijedlog neće podržati.

“Stvorila se fama da će se izborom Zlate Đurđević dogoditi slom korupcije, da će to biti pobjeda nad korumpiranim strukturama, da će početi obračun s korumpiranim sucima, a to ne odgovara istini”, kazao je Grmoja.

Do promjene će doći tek s promjenom mentaliteta, smatra Grmoja poručujući da treba raspisati novi javni poziv i da predsjednik Republike treba provesti konzultacije kako bi se izabrali predsjednik ili predsjednica Vrhovnog suda.  

Benčić: HDZ je priliku za promjenu zatro u samom začetku

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) zaključila je da vladajućima Đurđević nije dobra jer je pristala biti kandidatkinja predsjednika Milanovića.

„U hrvatskom društvu postoje osobe koje su izvrsne u polju kojim se bave, koje su dobile već puno priznanja, koje pokazuju iznimnu razinu integriteta i neovisnosti da bi pokazale kakvo bi pravosuđe moglo biti”, naglasila je Benčić dodavši da argumenti HDZ-a pokazuju da nisu spremni od procedure odmaknuti kratkoročnu dnevnu politiku.

„Imamo veliki priliku za promjenu i zato ju je HDZ zatro u samom začetku”, ocijenila je.

Benčić je također Suvereniste i Domovinski pokret nazvala “privjescima HDZ-a” što je zasmetalo Željku Sačići i Hrvoju Zekanoviću, ali i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću. „Nije korektno nekoga nazvati privjescima jer su izrazili svoj politički stav”, kazao je Jandroković.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zlata đurđević, sabor