Hrvatska

PLENKOVIĆ: Bitno je da se svi u BiH osjećaju dobro

Piše: PolitikaPlus/Hina

Za dobro funkcioniranje Bosne i Hercegovine bitno je da se svi konstitutivni narodi i građani osjećaju dobro, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je po dolasku na samit EU-a komentirao nastojanja Europske pučke stranke i HDZ-a da se u rezoluciji o napretku Bosne i Hercegovine spomene konstitutivnost triju naroda u BiH. Taj amandman u četvrtak nije dobio većinsku potporu zastupnika Europskog parlamenta.

“Za harmonično funkcioniranje Bosne i Hercegovine dobro je da se sva tri konstitutivna naroda i drugi građani dobro osjećaju. To je ideja koju smatramo dobrom, nije dobro preglasavanje i nije dobar inženjering”, rekao je Plenković.

 “Štogod pisalo u toj rezoluciji,bilo bi dobro da se spomenu konstitutivni narodi jer mislim da je to pozitivno. To neće promijeniti činjenicu da u BiH postoje tri konstitutivna naroda. Ono što je važno jest da se postigne konsenzus oko izborne reforme koja će omogućiti legitimnu zastupljenost sva tri naroda u institucijama  i bolje funkcioniranje”, rekao je Plenković.

 Plenković je rekao da je razgovarao i s autorom izviješća o BiH Paulom Rangelom, portugalskim zastupnikom iz redova EPP-a.

 Kaže da je od Rangela doznao da EPP podržava prijedlog da se u rezoluciju ubaci referenca o konstitutivnim narodima, ali da se tome protive liberali, zeleni i da se čini da i socijalisti nisu skloni tome.

 “Možemo reći da su EPP i HDZ bili za, a ostale političke skupine su bile protiv”, rekao je Plenković.

 Plenković dodaje da u rezoluciji u cjelini ima više pozitivnih stvari. Daytonski mirovni sporazum se spominje više puta, spominju se presude Europskog suda za ljudska prava i presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Također se pozdravlja dogovor čelnika HDZ BiH i SDA Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, koji je omogućio da se u Mostaru nakon 12 godina održe izbori.

 Plenković je istaknuo da političke institucije u BiH, političke stranke, trebaju same postići dogovor o reformi izbornog sustava.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANDREJ PLENKOVIĆ, bih