Svijet

BOMBARDIRANJE: Etiopija: 64 mrtvih u bombardiranju tržnice u Tigreu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Najmanje su 64 osobe poginule, a 180 je ranjeno u utorak u bombardiranju tržnice u etiopskom mjestu Togogi, u pokrajini Tigreu,  za koje je odgovorna etiopska vojska, rekao je u četvrtak za France Presse pročelnik za zdravstvo u prijelaznoj regionalnoj upravi.

"Dosad u Togogi imamo 64 mrtva i 180 ranjenih. Bombardirana je tržnica, pa je velik broj ranjenih", rekao je za AFP Mulu Atsbaha, savjetnik u prijelaznoj regionalnoj upravi, zadužen za zdravlje majke i djeteta.

Podatci o broju poginulih i ranjenih temelje se na "izjavama mjesnih čelnika i stanovnika Togoge", dodao je taj član regionalne uprave koju je uspostavila savezna vlada u Addis Abebi nakon vojne ofenzive, pokrenute u studenom, protiv odmetnutih regionalnih vlasti proizašlih iz Oslobodilačke fronte naroda Tigrea (TPLF).

Ta se ofenziva pretvorila u sukob koji traje više od sedam mjeseci, a obilježavaju ga mnoge priče o zločinima nad civilima, pokoljima i silovanjima.

Glasnogovornik etiopske vojske, pukovnik Getnet Adane, rekao je u četvrtak za AFP da su savezne snage doista vodile "operaciju" u selu Togogi, ali da je ona isključivo bila uperena protiv boraca lojalnih bivšim regionalnim vlastima.

Ocijenio je "neprihvatljivom" tvrdnju da su na meti operacije bili civili.
Bombardiranje su u srijedu osudili Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Države i Europska unija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ETIOPIJA, bombardiranje