Svijet

BRUXELLES ODBIO SASTANAK: EU odbio mogućnost susreta na vrhu s Putinom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Europska unija je u petak odbila mogućnost sastanka na vrhu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom jer nisu stvoreni uvjeti za to, rekli su čelnici nakon europskog summita u Bruxellesu.

"Danas se nismo mogli dogovoriti o tome da se u skoro vrijeme trebamo sastati na summitu", rekla je kancelarka Angela Merkel koja je zajedno s Francuskom željela takav susret.

"Još je rano jer zasad ne vidimo radikalne promjene u Putinovu ponašanju", rekao je litavski predsjednik Gitanas Nauseda.

"Obvezati se bez ikakve crvene crte, bez ikakvih preduvjeta, bila bi veoma loša poruka", dodao je.

Angela Merkel je ipak ocijenila da je "važno nastaviti dijalog i raditi na njegovu obliku".

Osobno bih voljela "odvažniji" rezultat, zaključila je.

"Podupro sam Njemačku i Francusku u vezi s dijalogom s Rusijom na najvišoj razini. Sada moramo utvrditi koji kanali dijaloga mogu biti korisni", izjavio je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

"Odnosi s Rusijom ne mogu se svesti na gospodarske sankcije i na izgon diplomata. U nekom trenutku moramo imati mogućnost da se sastanemo za stolom", rekao je belgijski premijer Alexander De Croo.

Francuska i Njemačka su se zauzele za obnovu dijaloga s Rusijom, ali je prijedlog o njegovu nastavku na najvišoj razini između EU-a i Rusije podijelio europske čelnike.

Taj će se dijalog voditi na "poljima koja su zanimljiva za EU", dodaje se u zaključcima prihvaćenim na sastanku na vrhu. Europski čelnici će zatim razgovarati s Rusijom o "oblicima i o uvjetima tog dijaloga", dodaje se u tekstu.

Čelnici EU-a su pozvali Rusiju da pokaže "konstruktivniju suradnju" i "prestane djelovati protiv EU-a i zemalja u svom susjedstvu".

Ujedno su izrazili "spremnost da odlučno i koordinirano odgovore na svaki zlonamjeran, nezakonit i remetilački korak Rusije, koristeći se svim raspoloživim sredstvima".

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell zadužen je da pripremi "prijedloge za dodatne restriktivne mjere, pa i za gospodarske sankcije".


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PUTIN, VLADIMIR, EU