Hrvatska

MEDVED: Identificirani posmrtni ostaci dvoje nestalih 1991. godine

Piše: PolitikaPlus/Hina

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sudjelovao je u petak na identifikaciji posmrtnih ostataka dvije osobe koje su odvedene i nestale 1991. godine na području Sisačko-moslavačke županije, pri čemu je naglasio punu predanost u pronalaženju nestalih.

Posmrtni ostaci pronađeni su i ekshumirani tijekom 2020. godine iz pojedničanih grobnica na tom području, a njihova identifikacija obavljena je na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Nakon današnje identifikacije i dalje se traga za 1858 nestalih i smrtno stradalih osoba tijekom Domovinskog rata.

"U jednom slučaju se radi o hrvatskom branitelju zarobljenom u akciji u srpnju 1991. na cesti Hrvatska Kostajnica – Hrvatska Dubica, kod mjesta Slabinja, a u drugom o civilnoj žrtvi Domovinskoga rata nestaloj u listopadu 1991. godine prilikom napada i privremene okupacije Novog Sela Glinskoga", navodi se u priopćenju Ministarstva.

Medved je istaknuo punu predanost Ministarstva u rješavanju sudbine svih osoba nestalih tijekom rata, a osobito sudbine branitelja koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske državnosti.

"Utvrđivanje njihove sudbine i kazneni progon odgovornih za počinjena zlodjela te trajno promicanje vrijednosti Domovinskoga rata, kao temelja stvaranja i opstojnosti suverene Hrvatske države, obveza je svih mjerodavnih tijela Republike Hrvatske", navodi Medved.

Također je uputio apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba da svoja saznanja podijele s Ministarstvom ili drugim nadležnim tijelima kako bi pridonijeli rješavanju tog prioritetnog humanitarnog pitanja.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tomo medved