Hrvatska

UPOZORENJE GRAĐANIMA: DHMZ očekuje preko vikenda obilne oborine uz mogući nagli porasti vodostaja

Piše: PolitikaPlus

Državni hidrometeorološki zavoda (DHMZ) tijekom iduća 72 sata na većem području kontinentalne Hrvatske očekuje značajnije količine oborina pri čemu bi do smirivanja vremena u ponedjeljak neke postaje mogle izmjeriti i više od 100 litara kiše po četvornom metru.

Uslijed djelovanja visinske ciklone bogate vlagom mjestimice može pasti i više od 100 litara kiše po četvornom metru, priopćio je u petak DHMZ, uz upozorenje da takva količina oborine može ponegdje uzrokovati bujične poplave.

Najmanje se kiše očekuje u Dalmaciji gdje na otocima može ponegdje i izostati.

Promjena vremena započinje već u petak, s mjestimičnom kišom i pljuskovima ponajprije u Slavoniji, Baranji i Srijemu, sve učestalijim prema kraju dana.

U subotu će u većem dijelu zemlje biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Kiša će ponegdje biti i obilna.

Samo u Dalmaciji promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, tek lokalno uz malo kiše ili poneki pljusak.

Puhat će slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, uz pljuskove i grmljavinu lokalno pojačan. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena i jaka bura i sjeverac, drugdje na moru sjeverozapadni i zapadni vjetar.

Temperatura se neće znatnije mijenjati.

U ponedjeljak postupni prestanak kiše i smanjenje naoblake, najprije na sjeverozapadu.

DHMZ upozorava da će u većini unutrašnjosti tijekom subote pasti između 15 i 50 litara po četvornom metru, ponegdje i znatno više. Do smirivanja u ponedjeljak neke će postaje vrlo vjerojatno izmjeriti i više od 100 litara kiše po četvornom metru.

Većina oborine može pasti u obliku pljuskova, u kratkom vremenu, te prouzročiti urbane poplave i naglo podizanje vodostaja manjih i bujičnih vodotoka.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VRIJEME, DHMZ