Hrvatska

PREMIJER: Plenković upravo otkrio što će biti na hrvatskim eurima...

Piše: PolitikaPlus

Nakon što je guverner HNB-a Boris Vujčić najavio da će danas biti poznato to koji će se hrvatski motivi naći na kovanicama eura premijer Andrej Plenković otkrio je rezultate ankete u kojoj su građani mogli sudjelovati

'Svaka zemlja ima mogućnost na jednoj strani kovanice imati neki nacionalni motiv. Iskristalizirali su se sljedeći prijedlozi: šahovnica, karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica. To bi otprilike bio koncept. Šahovnica kao podloga, a onda bi išlo redom: karta na 2 eura, kuna na 1 euro, na 50, 20 i 10 centi Tesla i na 5, 2 i 1 cent glagoljica', rekao je Plenković na press konferenciji nakon užeg kabineta Vlade.

O svemu se priopćenjem oglasio i HNB, gdje navode da su osnovni kriteriji za odabir kojima su se pri odlučivanju vodili članovi Komisije za odabir i Komisije za novac bili prihvatljivost motiva najširem dijelu javnosti, neovisno o regionalnoj pripadnosti, dobi, svjetonazoru ili političkom opredjeljenju te njegova djelotvornost da bude nacionalni simbol, odnosno da postiže visok stupanj identifikacije u najširoj javnosti. Pritom je ključno bilo da motiv predstavlja Hrvatsku, bilo kroz opće prihvaćene simbole, velikane, kulturne ili prirodne znamenitosti, izume ili povijesna zbivanja.

Kako dalje ističu, važno je i da postoji prepoznatljivost motiva kao hrvatskog u međunarodnom okružju te je bitna i tehnička izvedivost motiva na malim dimenzijama kovanica, kao i činjenica da predloženi motiv nije podložan autorskim pravima. Naposljetku, dodaju, tu je i kriterij konverzije, odnosno sposobnost motiva da olakša prijelaz na novu valutu, u likovnom obliku, ali i u istovremenom emocionalnom povezivanju tradicije s novim valutom, eurom prenosi Tportal.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANDREJ PLENKOVIĆ, EURO