Kultura

Galerija Decumanus: Izložba Vitolda Košira na Krku

Piše: Miroslav Pelikan

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik,akademski kipar Vitold Košir,autor izrazito osobnog i originalnog izraza,realiziranih u betonu i željezu,sredinom srpnja predstavio se je s izborom svojim djela u krčkoj Galeriji Decumanus. Izložba će biti otvorena do početka kolovoza.

I ovom prigodom umjetnik je izložio karakterističan odabir raznolikih,osebujnih ovalnih oblika u kojima su zabilježeni tonovi,dijelovi gudačkih kvarteta.

Betonske forme Vitolda Košira samo na izgled djeluju grubo i teško,no umjetnik je radeći s tim materijalima vješto promijenio njihovu izvornu strukturu u vrlo suptilnu konstrukciju.

Dio izloženih djela možemo nazivati i slikoskulpturama jer vise na zidu ili klasičnom skulptorskom izvedbom koje su samostalno postavljene unutar izložbenog prostora.

Vitold Košir godinama uspješno razvija,dograđuje i obogaćuje svoj specifični svijet betonskih formi,često omeđenih željeznim okvirom,istražujući svekoliku mogućnosti uobičajenih građevinskih materijala,interpolirajući svoju ideju u beton i željezo,ističući njihovu novu fragilnost.

I ova izložba u Galeriji Decumanus na otoku Krku nedvojbenu potvrđuje avangardnost složenog opusa Vitolda Košira,kipara,glazbenika i sokolara.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vitoldo košir, izložba